Brezplačen blog na wordpress.com!?

Lepo pozdravljeni! V tokratnem prispevku bom predstavil možnost odpiranja lastnega bloga na spletnem mestu wordpress.com. Preden se lotimo postavljanja svoje spletne strani, je koristno, če se vprašamo, kaj točno sploh potrebujemo. Z lastno spletno stranjo je vedno povezanih nekaj stroškov, vloženega časa in truda, zato je pomembno, da si ne obujemo večjih škornjev, kot jih v resnici potrebujemo. V veliko situacijah je lahko brezplačen blog čisto dovolj za potrebe samo-promocije. Kot opisano v prvem prispevku imam pri pisanju tega tečaja v mislih kolege iz Društva regionalnih turističnih vodnikov – Argos. Kot vemo, je na področju storitev turističnega vodenja veliko ljudi, ki to delo opravljajo napol ljubiteljsko, občasno, ali v pokoju, in niti ne potrebujejo povsem profesionalne spletne strani. Podobno velja za skoraj vse druge dejavnosti, ne le za turistično vodenje. Več o tem v nadaljevanju prispevka, najprej pa poglejmo, kaj se je zanimivega še zgodilo od objave zadnjega prispevka do tokrat…

Zanimiv video o tem, kako iskati novo ime domene

Tudi po tem, ko objavim članek na blogu in ga delim na socialnih omrežjih, se lahko zgodi še marsikaj zanimivega. Seveda se zahvaljujem za vse všečke, komentarje in delitve. V Facebook skupini WordPress Slovenija (kamor vam svetujem, da se vključite) je nekdo komentiral, da je lahko zelo pomembno zakupiti tudi domene, ki so zelo podobne naši izbrani domeni, da se na njih nekega dne ne bi naselila naša neposredna konkurenca (primer: zakupimo recimo mojvrt.com in nekega dne OBI zakupi moj-vrt.com in nas kasneje povsem prehiti med rezultati v brskalnikih).

Te dni sem si tudi ogledal še nekaj videov na YouTube-u, ki govorijo o izbiranju imena domene in med vsemi se mi je zdel najbolj kakovosten ta, ki ga objavljam tu spodaj. V njem je tudi poudarjeno, da je smiselno zakupiti domene, ki so zelo podobne naši. Izpostavljen je tudi morebiten nov trend – domen, ki se končajo s končnico .com je vedno manj, zato je čisto možno, da bodo s časom večji pomen pridobivale tudi drugačne končnice.

V društvu Argos smo imeli tudi zoominar na temo vedno večjega pomena videov na YouTube-u. V tem kontekstu tu prikazujem, da je YouTube-ov videov relativno preprosto vgraditi v prispevek na WordPressu:

Odpreti brezplačen blog na wordpress.com – da ali ne?

Spletnih strani, ki ponujajo postavitev brezplačnega bloga je več, ker se pa v tem tečaju osredotočam na WordPress, bom seveda predstavil možnost odpiranja bloga na wordpress.com. Tudi če imate namen kasneje odpreti lastno profesionalno spletno stran v WordPressu, pa je možno za didaktične namene odpreti svoj blog že danes in se začeti uvajati v WP okolje.

Lep primer bloga z imenom Še en oblak, ki ga ustvarja kolegica iz Argosa je na spodnji povezavi (klikniti na sliko):

Blog Tjasa

Postopek registracije bloga je precej preprost, spletišče z imenom ________.wordpress.com (kjer ime na črti izberemo sami) je možno brezplačno postaviti z le nekaj kliki. Testno sem sam nekajkrat kliknil in že registriral nov blog, ki ga bom za namene tega tečaja počasi razvijal dalje. Na blogu sem spremenil le naslov, vse ostalo je točno tako, kot worpdress.com ponudi privzeto (za povezavo kliknite na sliko):

Spoznajmo WP

Domača naloga 🙂

Za domačo nalogo vam svetujem, da razmislite, kakšne vrste spletno stran sploh potrebujete. Če neko dejavnost opravljate kot hobi ali le občasno, potem je morda blog, kot je opisan v tem prispevku, čisto dovolj. Če pa neko dejavnost opravljate kot svoj glavni poklic (core business), potem pa je verjetno le bolj priporočljivo zakupiti čisto lastno domeno in graditi na njej.

O čem bo govora v prihodnje

V naslednje prispevku bom podrobneje opisal, kako odpreti blog na wordpress.com, v kasnejših prispevkih pa bom pisal o tem, kako, kje in za kakšno ceno registrirati domeno. Kasneje pa še o strežniškem prostoru, ki je tudi nujen za postavitev lastne spletne strani.

Vabljeni k deljenju prispevka na Facebooku in seveda h komentiranju! S konkstruktivno kritiko se vsi več naučimo!

Lep pozdrav do naslednjič, Demian.

Leave a Comment