Kje zakupiti domeno in strežniški prostor?

Postavljanje nove spletne strani je povezano z veliko odločitvami. Dve od teh sta tudi, kje bomo zakupili domeno in kje strežniški prostor. V tem prispevku bom predstavil izsledke male raziskave, ki sem jo na to temo naredil, in ki vam lahko pomagajo pri sprejemanju teh odločitev.

Kaj je to domena, sem opisal že v drugem prispevku pred časom. Preden pa gremo na izsledke raziskave, si moramo bolje pogledati, kaj je to strežniški prostor.

Strežniški prostor

Vsaka spletna stran obsega nekaj podatkovnega prostora in mora biti nekje shranjena. Računalnik, kjer se naša spletna stran nahaja, se imenuje strežnik (server). Podjetje, ki ponuja prostor na teh strežnikih, pa se imenuje gostitelj (host). Najem strežniškega prostora pri gostitelju se imenuje gostovanje (hosting). Načeloma sicer obstaja tudi brezplačno gostovanje, vendar je takšno gostovanje za profesionalne namene nezanesljivo. Zato je treba poiskati resnega, zanesljivega ponudnika. Pri izbiri, za katerega ponudnika se bomo odločili, je potrebno upoštevati več dejavnikov: zanesljivost, customer support, velikost strežniškega prostora in drugo.

Kako ugotoviti, kateri ponudniki so aktualni?

Najprej naj izpostavim, da nimam nobene koristi od tega, da bi priporočal katerega od ponudnikov. Nihče mi nič ne plača, da delam reklamo zanj! Le po svojih izkušnjah in po izkušnjah kolegov iz Facebook skupine WordPress Slovenija bi rad predstavil, kateri so najbolj pogosti ponudniki, tako da nekdo, ki na novo postavlja svojo spletno stran ve, kje začeti iskati.

Pred leti, ko sem sam zakupil domene, ki jih zdaj uporabljam, sem to naredil pri domenko.si. Strežniški prostor sem imel več let pri gostitelju v tujini, pred časom pa sem zakupil prostor pri slovenskemu ponudniku webicom.net. S ponudniki sem zadovoljen in trenutno nimam namena spreminjati ponudnikov.

Mini raziskava v FB skupini WP Slovenija

Ker se pa že več let nisem ukvarjal s tem, kateri ponudniki so trenutno najbolj aktualni, sem v Facebook skupini objavil post z vprašanjem, kaj v skupini menijo o različnih ponudnikih in tu so izsledki te mini raziskave:

Največ kolegov je izpostavilo ponudnika neoserv.si. Izpostavili so predvsem dober customer support, čeprav morda niso najbolj cenovno ugodni izmed ponudnikov. Več jih je izpostavilo tudi hostko.si. Tudi sam za naročnika upravljam s strežniškim prostorom pri tem podjetju in moram pohvaliti njihovo hitro odzivnost.

Ostali ponudniki, ki so bili pozitivno izpostavljeni pa so še: domovanje.com, zabec.net, domenca.com, hitrost.com

Ponovno izpostavljam, da v tem prispevku ne “navijam” za nobenega od teh ponudnikov. Ta začetni tečaj na svojem blogu sem začel ljubiteljsko pisati z namenom, da se tudi sam začnem dodatno izobraževati na tem področju. Po nekaj tednih sem ugotovil, da je tehničnega znanja več, kot najprej zgleda – a kjer je volja, je tudi pot. Pomembno je vztrajati in se postopoma učiti novega znanja – iz dneva v dan, iz tedna v teden, iz meseca v mesec, iz leta v leto. S časom se osvoji tudi to tehnično znanje. Dva članka, ki izpostavljata še veliko drugih dejavnikov, ki se jih lahko upošteva pri izbiri gostitelja sta tu:

Gostovanje v tujini ali doma?

V zgornjem odstavku sem izpostavil slovenske ponudnike. Pri temu, da imamo slovenske ponudnike, vidim dve prednosti: 1.) customer support je v slovenskem jeziku in 2.) če imamo firmo, je slovenski račun preprosteje vključiti v stroške poslovanja.

Glede na velikost Slovenije pa je razumljivo, da so v tujini tudi zelo konkurenčni ponudniki. V mini raziskavi so jih kolegi izpostavili nekaj: siteground.com, hetzner.com, aws.amazon.com, cloudflare.com. Ko sem si zadnje čase na YouTube-u ogledal razne videe o WordPressu in digitalnem marketingu, sem večkrat naletel tudi na: bluehost.com in uk.godaddy.com.

“Padi sedemkrat, vstani osemkrat” – japonski pregovor

Ko sem pred mesecem začel pisati tale začetni tečaj je pot zgledala preprosta, a hitro se je pokazalo, da je strokovnega znanja za osvojiti še veliko, in da je treba imeti feeling, znati to predstaviti na preprost in razumljiv način. A pomembno je vztrajati! Korona – zima 2020/2021 je še vsa pred nami in časa za poglabljanje znanja bo dovolj! Izkoristimo ga!

 

Leave a Comment