Namestitev WordPressa

Lepo pozdravljeni pri še enem prispevku na začetnem tečaju WordPressa. Zaradi službe in šolanja od doma imam trenutno nekoliko več obveznosti doma, kot sem načrtoval na začetku pisanja teh objav, a obljuba dela dolg in počasi gremo naprej. Prejšnjič sem pisal o tem, kje zakupiti domeno in strežniški prostor,  tako da nas zdaj do rojstva spletne strani loči še čisto malo. Potrebno je povezati še domeno s strežniškim prostorom in nato na strežniku namestiti WordPress.

Povezava domene s strežniškim prostorom

Če smo domeno in strežniški prostor zakupili pri istem ponudniku, je možno, da se ta povezava izvede avtomatično in da nam ni treba narediti ničesar. Če pa imamo domeno in strežniški prostor pri dveh različnih ponudnikih, je treba domeni pripisati tako imenovane DNS zapise. To pomeni, da moramo med opcijami, ki jih imamo na izbiro pri ponudniku domene, poiskati “spremeni DNS strežnike” in tam vnesti DNS naslov strežnika. (DNS pomeni Domain Name System).

DNS naslove dobimo pri ponudniku strežniškega prostora. Informacije o tem, kateri so tej naslovi dobimo pri ponudniku gostovanja. Morda imajo to napisano, kadar smo prijavljeni v svoj račun, lahko pa jim pišemo e-mail. Enkrat, ko domeni pripišemo DNS naslove, pa mora miniti še nekaj ur, da postane spletni naslov aktiven. Običajno traja to med 2 in 24 urami.

cPanel

Da bi upravljali s spletno stranjo, imamo na strežniku dostop do nadzorne plošče spletne strani. Vmesnikov za upravljanje z nadzorno plošč je seveda več, a eden najbolj razširjenih in edini, s katerim imam osebno izkušnje, je cPanel. CPanel omogoča veliko pomembnih funkcij upravljanja s strežniškim prostorom: upravljanje z domenami, nadzor varnosti, urejanje e-mail naslovov in še veliko drugega. Da bi bili dober “WebMaster” svoji spletni strani, se je potrebno začeti spoznavati tudi z nadzorno ploščo spletne strani. Ker pa se je potrebno znotraj tega začetnega tečaja držati neke rdeče niti, se tu osredotočam na to, kako se namesti WordPress.

Nameščanje WordPressa v cPanelu

Podobno kot je noč najbolj temna pred svitom, nas čaka v zadnjem koraku pred rojstvom spletne strani še nekaj tehničnega dela. V nadzorni plošči cPanel je potrebno poiskati sekcijo Softacolous Apps Instaler in tam izbrati WordPress. Ker obstajajo različne verzije cPanela in se tudi verzije WordPressa stalno posodabljajo, se lahko postopek na tej točki pri različnih ponudnikih nekoliko razlikuje. Večina ponudnikov gostovanj ima tudi objavljena navodila, kako namestiti WordPress, prav tako jih za pomoč lahko kontaktiramo preko e-maila. Tu pa povezave na nekaj primerov navodil, kako izvesti ta korak :

wpklub.si/wordpress-navodila-cpanel

hostko.si/podpora/kb/namestitev-wordpress-v-nadzorni-plosci-cpanel/

prasicek.si/podpora/namestitev-wordpress-cpanel

domovanje.com/podpora/kb/namestitev-wordpressa/

SSL certifikat

Kot sem že omenil, pišem ta spletni tečaj ljubiteljsko in se ob njem tudi sam veliko novega naučim. Od začetka tečaja do te točke sem se naučil, da je za postavitev spletne strani potrebno po eni strani veliko tehničnega znanja, po drugi strani pa so navodila, kako to izvesti obče dostopna. Od tu dalje se bom zato bolj osredotočal na marketinški vidik – tako na splošno, kot tudi pri posameznih tehničnih odločitvah. Ena taka tehnična odločitev, ki pa ima velik marketinški pomen je izbira SSL certifikata.

Morda ste opazili, da imajo nekatere spletne strani v naslovu napisano http://, nekatere druge pa https://. Tista črka s v naslovu lahko naredi kar veliko razliko. SSL pomeni Secure Socket Protocol in je novi standard varnosti strani, ki je v uporabi že nekaj časa. V zadnjem obdobju veliko brskalnikov stranem, ki nimajo SSL protokola (ki niso https://) pripiše opozorilo, da stran ni varna. To seveda lahko odžene veliko obiskovalcev in je iz marketinškega vidika pomembno, da izberemo SSL pri novem nameščanju WordPressa, oziroma stran nadgradimo, če že imamo obstoječo spletno stran, ki ima v naslovu http://.

Naslednjič…

Ko sem začel pisati ta tečaj, sem ga hotel nameniti tudi popolnim začetnikom. Pri tem sem se lahko naučil, da je že od ideje in odločitve, da se postavi lastno spletno stran, pa do njene postavitve, relativno veliko tehničnega dela in pomembnih odločitev. In ravno ta proces je sito, skozi katerega marsikomu ne uspe iti. Zato ste v poslovnem svetu že z osnovno spletno stranjo bolj konkurenčni od nekoga, ki skozi vse to ni šel.

V naslednjih prispevkih bom govoril o osnovnih nastavitvah v WordPressu, razlikah med stranjo in prispevkom, naslovih, podnaslovih in še o marsičem drugem. In kot rečeno bom več pozornosti začel namenjati predvsem marketinškemu vidiku teh tem.

Pa lep pozdrav do naslednjič 🙂

 

 

Leave a Comment