Primer brezplačne strani na wordpress.com

Lepo pozdravljeni! Prejšnji teden sem predstavil možnost odpiranja brezplačnega bloga na spletnem mestu wordpress.com. Razložil sem tudi, da je to lahko zanimivo za kogar se z neko dejavnostjo ukvarja ljubiteljsko in/ali občasno ter za tiste, ki bi se radi zaželi učiti osnov WordPressa na praktičnem primeru. Tokrat si bomo ogledali, kako konkretno se odpre brezplačno spletno stran na wordpress.com in se jo začne urejati.

Ko sem se lotil pisanja tega članka sem kakšno uro zrl v zaslon in na različne načine iskal navdih, da bi stvar naredil čim bolj prijazno do uporabnika. Pa kar nekako ni šlo. Moral bi napisati ogromno besedila in narediti print screen vsakega koraka, da bi bila stvar razumljiva. Seveda bi v teoriji lahko posnel video tutorial, pa v tem trenutku še nimam dovolj izkušenj za to. Zato sem se odločil, da na YouTubeu poiščem video, ki to prikazuje na najbolj preprost način.

Tudi to je eno delo! Pregledati je bilo treba na desetine videov in si jih ogledati od začetka do konca, da se ugotovi, če je res razloženo na razumljiv in smiseln način. A na srečo sem našel video, ki se nahaja v nadaljevanju, kjer je prikazano točno to, kar rabimo za potrebe tega prispevka.

Prej in potem

Prejšnjič sem odprl čisto novo spletno stran z naslovom Spoznajmo WordPress. Potem sem precej dosledno sledil navodilom v videu, le da sem dodajal svojo vsebino in slike. Preden sem začel, je spletna stran zgledala takole:

Spoznajmo WP

Video “Make a free WordPress.com website in less than 20 minutes”

V tem videu je preprosto razloženo, kako se registrirati in odpreti brezplačno spletno stran. Prikaže se tudi kako izgleda nadzorna plošča in urejanje ene strani. Je pa res, da se lahko stran postavi v manj kot 20 minutah, če se že ima nekaj znanja in vnaprej pripravljenega gradiva.

Končni rezultat

Rezultat si lahko ogledate na povezavi:

http://spoznajmo.wordpress.com/

Za postavitev te strani sem porabil približno dve uri. Stran seveda ni ravno profesionalna, a namen tega je bil, da se prikaže, kako hitro se lahko začne spoznavati in delati v WordPressu, ter tudi, kako hitro je možno imeti lastno relativno funkcionalno spletno stran.

V teh dveh urah sem se tudi sam naučil nekaj novih stvari, ki jih komentiram v spodnjih dveh poglavjih.

Prikaz strani na ekranu in na telefonu

Na ekranu stran zgleda solidno. Seveda je meja nebo in z eksperimentiranjem z različnimi temami in slikami je možno narediti še veliko bolj privlačno stran. Kar pa me je presenetilo je to, da spletna stran kar dobro izpade na telefonu. Dejstvo je, da dandanes približno 75% ogledov strani že prihaja iz telefonov. Da bi bili konkurenčni je torej zelo pomembno, da imamo spletno stran, ki je dobro prikazana na telefonu. Še vedno je dosti velikih in pomembnih podjetij, ki nimajo spletne strani prilagojene za prikaz na telefonu. S takšno brezplačno stranjo na wordpress.com smo torej na telefonskih zaslonih kar konkurenčni!

Klasični urejevalnik in novi block urejevalnik

Pred časom je WordPress uvedel nov vmesnik za urejanje strani – t.i. block editor. Marsikdo, ki že nekoliko pozna WordPress je vajen klasičnega urejevalnika, ki zgleda takole:

klasicni editor

Tudi sam sem vajen klasičnega urejevalnika, vendar so pri WordPress-u napovedali, da z naslednjim letom ta tone v pozabo, zato se je priporočljivo začeti privajati kar na block editor, kot je prikazan na primeru v zgornjem videu.

Domača naloga 🙂

Zadnja dva prispevka sem namenil temu, da predstavim zakaj in kako se lahko odpre brezplačno spletno stran na wordpress.com. Smisel tega je bil, da lahko začne svojo spletno stran postavljati tudi kdor ima malo znanja, časa in poslovne motivacije. Če ste med temi, imate zdaj možnost postaviti svojo spletno stran na wordpress.com in začeti brezskrbno raziskovati in ustvarjati!

Bomo pa šli naslednjič tudi korak naprej. Pogledali si bomo, kako delati v smeri čisto lastne spletne strani, tako da bo govora o tem, kje in kako zakupiti domeno in strežniški prostor.

Lep pozdrav do naslednjič! Demian

 

Leave a Comment