Začetni tečaj WordPressa

Dobrodošli na začetnemu tečaju WordPressa!

V agenciji Na poti, turizem in marketing smo se namenili v tem korona-obdobju, ko je dogajanje na področju turizma minimalno, bistveno več časa nameniti marketingu. To smo opisali že v prejšnjih člankih na našem blogu. Zgodba, kako in zakaj smo se znašli na podočju marketinga je opisana na tej povezavi: marketing. V društvu Regionalnih turističnih vodnikov Argos, katerega član smo, se je pojavila ideja, da bi se v tem obdobju člani društva lahko več ukvarjali z digitalnim trženjem. Tako je nastala ideja za ta začetni tečaj WordPressa. V naši agenciji smo lastniki šestih lastnih spletnih strani in za naročnika urejamo še eno dodatno spletno stran. Nimamo se za strokovnjake WordPressa, temveč za srednje usposobljene uporabnike. V tem tečaju vidimo odlično priložnost tudi za lastno izpopolnjevanje znanja.

Komu je tečaj namenjen?

Tečaj je brezplačen in je namenjen vsakomur, ki ga to zanima. Kot pomagalo pri pisanju prispevkov imam avtor v mislih člane Argosa. V večini bi je jih lahko opisalo kot freelancerje in lastnike mikro-podjetij. Kmalu boste lahko sami ocenili, ali je tečaj zanimiv tudi za vas.

Na internetu je možno najti ogromno drugih odličnih brezplačnih tečajev WordPressa. Namen tega tečaja je predvsem ustvariti skupinico ljudi, ki jih to v tem jesensko-zimskem obdobju 2020/2021 zanima in se recipročno podpirati pri izobraževanju.

Tečaj je namenjen osebam, ki WordPress poznajo minimalno, ali pa ga sploh ne poznajo. Najprej bomo predstavili najpomembnejše osnove, potem bomo pa že kar kmalu prešli na nekaj praktičnih operacij, da se bomo na konkretnih primerih učili dalje.

Kako bo tečaj potekal?

Tečaj bo potekal tako, da bomo na blogu na naši spletni strani pod kategorijo Začetni tečaj WordPressa občasno objavljali prispevke – “lekcije”.  Te bomo nato delili na naši Facebook strani Na poti, turizem in marketing. Pod objavo bo možno komentirati in se bo tako lahko razvila razprava. Prav tako bo možno vprašanja zastavljati preko Messengerja. Lekcije naj bi objavljali enkrat ali dvakrat na teden, bo pa to odvisno tudi od drugih obveznosti, ki jih bomo v agenciji imeli. Tečaj naj bi predvidoma potekal do pomladi 2021. Namen tečaja ni, da se v enem mesecu “sto na uro” naučimo ogromno reči, temveč da “počasi se daleč pride” na siguren, zabaven in produktiven način tudi tako prebrodimo zimo. Kdor se želi učiti še s hitrejšim ritmom ima na drugih mestih vedno na voljo veliko virov za izpopolnjevanje znanja.

Vabljeni k interakciji!

Vabljeni ste, da na Facebooku s komentarji interagirate z nami. Kako se bo tečaj razvijal je odvisno tudi od interakcije in zanimanja “slušateljev”. Takšna interakcija bo poleg tega tudi nam pomagala pri nadaljnji motivaciji za objavljanje zanimive in uporabne vsebine.

Zakaj imeti lastno spletno stran?

Preden bomo poizkusili odgovoriti na vprašanje zakaj ravno WordPress je potrebno odgovoriti na vprašanje, zakaj naj bi nedko sploh imel lastno spletno stran. Dejstvo je, da se piše leto 2020 in da je internet postal del vsakdanjega življenja. Prav tako je internet postal zelo pomemben del poslovanja in skorajda ni več resnega podjetja, ki ne bi imeli tudi lastne spletne strani. Komur ima lastno dejavnost, spletna stran omogoča direktno interakcijo s potencialnimi kupci. Je odlično in cenovno ugodno orodje pozicioniranja na trgu in predstavitve svoje dejavnosti. Lahko bistveno pripomore k boljši prodaji lastnih storitev in izdelkov.

Urejati lastno spletno stran je tudi zabavno!

Poleg tega je upravljanje lastne spletne strani kreativno in zadovoljujoče delo. Je pa to povezano tudi z nekaj znanjain nenazadnje tudi odgovornosti. Tako da gre vsak lastnik spletne strani s časom tudi skozi določene izzive. Primer tega je skrb za varnost spletne strani.

Kaj sploh je WordPress in zakaj ravno WordPress?

WordPress je online program, ki se uporablja kot orodje za postavitev in urejanje spletnih strani. Pred leti je bilo postavljanje spletnih strani v domeni programerjev. Sploh postavljanje profesionalnih spletnih strani je bilo pogosto zahtevno in zamudno delo. WordPress je veliko pripomogel k temu, da lahko dandanes uporabniki z osnovnim znanjem računalništva z le nekaj kliki postavijo lastno spletno stran. Seveda še zdaleč ni edini in najboljši tovrsten program, je pa daleč najbolj pogosto uporabljan.

Nekaj besed o avtorju tečaja

Lepo pozdravljeni, moje ime je Demian in sem bil v zadnjih letih predvsem incoming turistični vodnik na področju zahodne Slovenije, Istre in Furlanije-Julijske krajine. Z WordPressom delam že deset let in za potrebe promocije lastnih storitev sem razvil več lastnih spletnih strani. Nekatere od njih so bile relativno uspešne, nekatere pa morda še skrivajo potencial v prihodnosti. V korona letu je povpraševanje po storitvah turističnega vodenja padlo na minimum, zato sem se moral lotiti kakšnega novega področja. Glede na preteklo delo se je zdelo področje marketinga zelo naravno. 

Naj še dodam, da sem v začetku tega članka uporabljal prvo osebo množine, ker je Na poti, turizem in marketing družinsko podjetje z več zunanjimi sodelavci, bom pa od tu dalje raje bolj pogosto uporabljal prvo osebo ednine, da ne bo zvenelo tako formalno.

O čem bomo govorili naslednjič?

V naslednjem prispevku se bom osredotočil predvsem na to, kaj je to domena. Da bi lahko postavili svojo spletno stran se moramo odločiti za ime domene. Opisal bom, na kaj je treba biti pozoren pri izbiranju imena domene.

 

 

 

 

Leave a Comment