Zagreb

Zagreb je prestolnica Hrvaške, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušnih. Je pravo svetovljansko mesto z dušo, ki vas bo prevzela. Nahaja se ob reki Savi na eni strani in pod goro Medvednico na drugi. Iz gore na mesto gleda Sljeme, ki ga verjetno poznate kot smučarsko središče, kjer se odvijajo tudi tekme za svetovni pokal. Na to čudovito razgledno točko se lahko povzpnete tudi z gondolsko žičnico. V Zagrebu živi milijon prebivalcev, kar predstavlja četrtino hrvaškega prebivalstva. Obisk mesta je primeren kadarkoli v letu, saj vas poleti hladijo krošnje dreves v parkih, pozimi pa mraz prežene čudovit adventni sejem na glavnem trgu bana Josipa Jelačića.

Zagreb vodnik

Sam center mesta je razdeljen v Gornji in Donji Grad. Gornji Grad se je razvil v srednjem veku, tako da ta del mesta še danes diha s čudovitimi srednjeveškimi uličicami, ki dajejo Zagrebu poseben čar. V tem delu se je do danes ohranila prvotna razsvetljava s petrolejkami, ki jih vsak večer ročno prižigajo, ob zori pa zopet ugasnejo. V tem delu med drugim najdemo cerkev sv. Marka, okoli katere se nahajajo vse pomembnejše državniške zgradbe. Cerkev je ena izmed najstarejših stavb v mestu, prav tako pa en izmed zagrebških simbolov. Sezidana je bila v romanski zasnovi v 13. stoletju, od takrat pa prezidana in povečana. Na strehi zagotovo ne boste zgrešili dveh grbov, ki predstavljata simbol Zagreba in Hrvaške. Na stolpu Lotrščak, ki je bil za obrambne namene zgrajen v 13. stoletju, lahko uživate v prelepem razgledu na Zagreb in okolico. Medtem ko v Gornjem Gradu lahko uživate v srednjeveškem vzdušju, pa nas Donji Grad preseneti s svojo svetovljanskostjo in živahnostjo. Ne smete zamuditi prelepega sprehajališča Strossmayerjeverga sprehajališča, ki deluje kot nekakšna živa galerija na prostem. Lahko se usedete tudi na klopco kakšnega izmed kioskov in se okrepčate z osvežilno pijačo.

Zagreb vodic

Centru mesta kraljuje prostoren trg bana Josipa Jelačića, na katerem je v ospredju njegov kip, obdajajo pa ga urejene in arhitekturno zanimive stavbe. V samem centru lahko užijete atmosfero v kakšni izmed mnogih kavarn, se podate na tržnico Dolac po sveže sadje ali kakšen prigrizek, ali pa v bližnjem parku počivate v senci. Zagotovo ne boste zamudili tudi pogleda na monumentalno katedralo nedaleč od glavnega trga, ki je posvečena Blaženi Devici Mariji. Katedrala je najbolj poznana znamenitost Zagreba, svojo privlačno neogotsko zunanjost pa je dobila po potresu v 19. stoletju, ko je bila poškodovana. Zvonika cerkve se pneta kar 105 metrov visoko.

Zagreb je izjemno živahno in raznoliko mesto, ki vas bo navdušilo. Če vas pestra zgodovina ne zanima in vas arhitekturni presežki ne ganejo, boste zagotovo uživali v pestrem svetovljanskem dogajanju, raznolikih kavarnah in restavracijah, mnogih parkih in na splošno v sproščenem mestnem vzdušju.

Zagreb vodenje

Vabimo vas, da si Zagreb ogledate z nami, popeljali vas bomo skozi največje znamenitosti, da boste lahko uvideli vsaj kanček tega, kar Zagreb ponuja.

Posebej vabljeni na ogled mesta v adventnem času, saj Zagreb slovi kot eno izmed najočarljivejših mest v decembrskem prazničnem vzdušju. Ker je na razpolago le še nekaj terminov, vas vabimo, da čim prej preverite razpoložljivost preko spletnega obrazca.