Dostopni turizem

Na svetu živi več kot milijarda ljudi, oziroma približno 15% prebivalstva, ki imajo posebne potrebe in prav ta skupina ljudi po nekaterih raziskavah predstavlja eno izmed najbolj prezrtih skupin v turistični dejavnosti. Osebe s posebnimi potrebami pa, tako kot večina ljudi, navadno potuje s spremljevalci, družino, prijatelji, kar še poveča skupino ljudi, ki bi jim morali posvetiti več pozornosti in s tem zagotavljati večje blagostanje družbe in posameznikov.

Samo v Evropski uniji  je za dostopni turizem zainteresirano 120 milijonov ljudi, zato se ukvarjanje s to tematiko in iskanje problemov, ki se pojavljajo ter rešitev za njih obrestuje prav za vse, tako na družbeni kot tudi na osebni, posameznikovi ravni.

Prilagajanje turizma za osebe s posebnimi potrebami je pomembno tako na ravni posameznika, kot tudi na ravni celotne družbe. Pomembno je za uresničevanje človekovih pravic, večjo socialno vključenost, za zmanjševanje razlik med različnimi skupinami ljudi, poleg tega pa ustvarja tudi večjo gospodarsko blagostanje, ustvarja nova delovna mesta in poglablja znanje o osebah s posebnimi potrebami ter preko tega zmanjšuje predsodke in stereotipe o njih.

Počitnikovanje je za vse, kar vključuje tudi osebe s posebnimi potrebami, izjemnega pomena tudi zaradi občutenja samega sebe. Počitnikovanje je lahko po nekaterih raziskavah tako »nočna mora, kot tudi sanje,« zato je zelo pomembno, kakšna bo posameznikova izkušnja tudi zaradi vpliva na njegovo samozavest.

Kljub temu, da lahko turistični ponudniki dobijo občutek nemoči, ko gre za prilagajanje njihove ponudbe za osebe s posebnimi potrebami, bi se morali zavedati, da lahko prav oni sami in brez večjih finančnih vložkov naredijo največ, da postanejo zanimivejši za to skupino potencialnih gostov.

Za več informacij nas lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca ali preko telefona 040 884 905 (Ines)