Štanjel

Stanjel vodicŠtanjel je prelepa kraška vasica, locirana v bližini italijanske meje, ki je zaradi svoje zgodovine, arhitekture, kulturnega izročila in šarma, resnično vredna ogleda. Od Trsta na eni strani in Gorice na drugi, je oddaljena približno pol ure vožnje.

Je ena izmed najprepoznavnejših kraških vasi in eno najstarejši kraških naselij, katerega ime izhaja iz imena zavetnika osrednje cerkve, sv. Danijela. Kraj je bil poseljen že zelo zgodaj, ostanki pričajo, da že v prazgodovini, v antiki se je tam nahajalo utrjeno naselje. Zasluge za zgodnjo poselitev gre verjetno iskati v tem, da ima kraj odlično lego, saj nekako bdi in opazuje bližjo in daljno okolico. Obrambno obzidje, ki obdaja naselje, izhaja iz 15. stoletja, največji arhitekturni razcvet pa kraj dobi v 16. in 17. stoletju, ko je sezidana večina stavb, ki se v vasi nahajajo še danes. Neizbrisen pečat v kraju je pustil pomemben arhitekt Maks Fabiani, ki je v času med obema vojnama tam županoval. Kraj je arhitekturno posodobil za potrebe tistega časa, pri čemer je bil tudi zelo daljnoviden, saj je predvideval rešitve, ki se jim v takratnem času še niso resnično posvečali, npr. dovoz za avtomobile, hkrati pa v sam duh stare kraške arhitekture ni posegal. Njegov tesen prijatelj in svak je bil Enrico Ferrari, tržaški zdravnik. Za njega je Fabijani zgradil Vilo Ferrari, ki je skupno ime za kompleks stavb v vasi. Najpomembnejše, kar pa je ostali, pa ni bila hiša, ampak Ferrarijev vrt, precizno urejen park, ki je prava zakladnica tradicionalne kraške arhitekture s sodobnimi vplivi, ki nimajo s krajem nič skupnega. Ferrarijev vrt je od leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Stanjel vodenje

Vas sama je kot živi muzej, ki se vije s pobočja na vrh hriba. Poleg srednjeveškega vaškega jedra, si lahko ogledate Kraško hišo, etnološko zbirko, ki se nahaja v eni najstarejših stavb v kraju. Sestavljena je iz pritličja oziroma gospodarskega dela, kjer so prikazane obrti, s katerimi so se ljudje preživljali, v zgornjem delu pa je urejen bivalni prostor, kjer lahko spoznamo tedanji kraški vsakdan. V kraju samem se nahaja tudi nekaj galerij, ki dihajo z umetniško dušo vasi, lahko se ustavite v kateri izmed trgovin s spominki, ali pa se okrepčate v bistroju. Kraj ima tudi nekaj možnosti prenočišč.

Na Krasu pa vsekakor ne gre zamuditi pokušine posebnega pršuta, kraškega pršuta, ki slovi po svojem intenzivnem okusu in je pridelan na mrzli kraški burji. Zagotovo pa vas bo navdušilo tudi vino, Kras je namreč pokrajina, kjer že več kot 2 tisoč let živijo z vinogradništvom in imajo kaj pokazati. Najbolj znano vino, ki izhaja iz rodovitne zemlje, je kraški teran, znan po svoji črni barvi in intenzivnem žametnem okusu.

Stanjel vodnik

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca, da vas popeljemo po tej čudoviti kraški vasici in da skupaj z nami odkrijete kraj, ki je tako blizu mestnega vrveža, a hkrati tako umirjen in poseben. Lahko se odločite za voden ogled kraja, zapeljete se lahko do Ljubljane, ali pa do obale in si ogledate Piran ali Koper.