Koper

Vodeni ogled Kopra z licenciranim in izkušenim turističnim vodičem je odličen način za boljše spoznavanje kraja, ki velja za najpomembnejšega v Slovenski Istri. Vodenje po Kopru poteka na strokoven, zanimiv in zabaven način, med ogledom pa gostje spoznajo veliko zanimivih zgodb in legend, ki so povezane s Koprom.

Koper

Koper je največje in najpomembnejše mesto v Slovenski Istri. Skozi zgodovino je mesto močno spreminjalo podobo in skoraj neverjetno se zdi, da je stari del nekdaj oblivala voda. Koprsko bogato zgodovino izpričujejo njegova mnoga imena, od Aegeide in Justinopolisa, do Caprisa in Capodistrie, današnjega italijanskega poimenovanja Kopra. Danes Koper predstavlja najpomembnejše slovensko pristanišče in je upravno, izobraževalno, kulturno, industrijsko vedno bolj pa tudi turistično središče v okolici.

Pretorska palača

Med vodenim ogledom Kopra vodič skozi pripovedovanje gostom predstavi bogato preteklost in sedanjost tega pristaniškega in že od nekdaj pomembnega mesta.

Standardni ogled Kopra poteka po naslednjih točkah:

 • vrata Muda in Prešernov trg: po antičnem slavoloku oblikovana glavna mestna vrata so bila zgrajena v 16. stoletju, predstavljajo pa še edina ohranjena vrata od nekdaj dvanajstih vrat, ki so vodila v mesto. Za vrati Muda se odpre Prešernov trg, ki ga krasi Da Pontejev vodnjak, zgrajen v 17. stoletju. Bazen vodnjaka je osmerokotne oblike, nad njim pa se dviga most, ki simbolizira Lorenza da Ponteja, mecena, ki je dal vodnjak postaviti.
 • Čevljarska ulica: že ime samo nam pove, kaj je dolga stoletja bila glavna dejavnost na tej ulici. Čevljarska ulica še danes predstavlja glavno nakupovalno ulico v centru mesta, na kateri je, poleg trgovinic in lokalov, moč najti še vedno zanimiva pročelja.
 • Titov trg: pravijo, da je koprski glavni Titov trg najlepši osrednji trg od Dubrovnika do Benetk. Ali to drži, lahko presodi vsak sam, zagotovo pa drži, da je to eden najlepših trgov na ozemlju nekdanje Beneške republike. Trg predstavlja stičišče vseh večjih ulic v starem delu mesta, z vseh strani pa ga obkrožajo Pretorska palača, Foresteria, Armerija, Loža in stolnica sv. Nazarija.
 • stolnica Marijinega vnebovzetja oz. svetega Nazarija: cerkev je bila zgrajena v 12. stoletju, od takrat pa večkrat prenovljena in povečana. O dolgi zgodovini cerkve se lahko prepričamo z zazidanimi romanskimi okni na zunanjosti stavbe, glavno pročelje pa je že umetelno oblikovano, pritličje v gotskem, nadstropje pa v renesančnem slogu. Notranjost je sedanjo podobo dobila v 18. stoletju, ko so jo po načrtih G. Massarija, beneškega arhitekta, barokizirali. Takrat so z mogočnimi stebri podprli vse tri cerkvene ladje, dodali okrašene slope na stropih in tako dobili večji in mogočen prostor. Notranjost poleg bogate arhitekture skriva tudi druge zaklade, med katere zagotovo sodi sarkofag sv. Nazarija, prava mojstrovina kiparstva, ki sega v 15. stoletje. V notranjosti lahko vidimo tudi nekaj slikarskih umetnin, med katerimi najbolj izstopa Carpaccieva oljna slika Marije z detetom in svetniki iz zgodnjega 16. stoletja. Cerkvi pripada tudi stolp, ki je sprva služil obrambi mesta, kasneje pa so ga povezali s cerkvijo.
 • Kidričeva ulica: je ulica, ki povezuje Titov trg in Carpacciev trg. Na njej najdemo Pokrajinski muzej Koper, ki ima sedež v baročni palači Belgramoni-Tasco.
 • Carpacciev trg: trg je poimenovan po slikarju Vittoretu Carpacciu, znanemu slikarju beneške šole (1465 – 1526). Veliko svojega plodnega življenja je preživel na območju Istre. Poleg trgov in ulic je po Carpacciu poimenovana tudi jed karpačo. Zakaj? Več vam bomo povedali na ogledu. Na trgu je moč najti tudi steber sv. Justine postavljen v spomin na zmago nad Turki, ko je v bitki sodelovala tudi koprska bojna ladja.
 • promenada: predstavlja osrednje sprehajališče in je najbolj živahno območje Kopra. Tu se nahaja tudi mandrač-mestno pristanišče.

Poleg standardnega ogleda je možno vodenje prilagoditi zanimanjem gostov. Običajen ogled traja uro in pol, po želji pa se lahko tudi skrajša ali podaljša. Mesto srečanja z vodičem je običajno avtobusna postaja pri tržnici, če gostje v mesto prispejo z avtobusom.

Carpacciev trg

Nekatere koristne informacije v zvezi z vodenim ogledom Kopra:

 • parkiranje avtobusov: v Kopru je parkiranje za avtobuse brezplačno. Parkiršči sta pri stadionu Bonifika in na glavni avtobusni postaji. Običajno voznik gosti odloži na lokalni avtobusni postaji pri tržnici in gre nato parkirati.
 • prosti čas: v prostem času imajo gostje veliko možnosti. Lahko obiščejo kulturne znamenitosti, se oglasijo v Turistično informacijskem centru, ali pa se zadržijo v kateri izmed trgovinic s tipičnimi izdelki…
 • muzeji in druge atrakcije: v Kopru je nekaj muzejev (Pokrajinski muzej Koper z enotami…) in galerij za zgodovinske, kulturne in umetniške navdušence, ogleda vreden je vzpon na koprski zvonik, s katerega je čudovit pogled tako na Koper kot okolico. Pravi raj za ornitologe pa tudi za ljubitelje narave predstavlja obisk Škocjanskega zatoka.
 • javna stranišča: v Kopru jih najdete na tržnici. Javna stranišča so lepo urejena, čista in brezplačna. Tam se nahaja tudi previjalnica in dojilnica.
 • restavracije, primerne za večje skupine: v Kopru je nekaj restavracij, kjer je možno organizirati kosilo tudi za večje turistične skupine, veliko pa se jih nahaja tudi v koprskem zaledju. Jedilniki so raznovrstni, od rib in morskih sadežev do tartufov in domačih dobrot.
 • kraji, s katerimi se Koper dobro kombinira pri organizaciji izletov: Hrastovlje, Koštabona, Krkavče, Izola in Piran (vse v obsegu prribližno 30 min vožnje).

Za razpoložljivost in ceno nas lahko kontaktirate preko spletnega obraza ali pokličete na 051 210 390.