Pulj/Pula

Pula je največje mesto Istrske županije na Hrvaškem, z ladjedelnico pa tudi eno izmed industrijskih središč območja. V mestu in v okolici živi več kot 100 000 ljudi in tako predstavlja peto največje mesto na Hrvaškem.

Pula vodnik

Pula že od rimskih časov velja za upravno središče območja, prav temu pa se gre zahvaliti za odlično ohranjene spomenike, ki si jih lahko med vodenim ogledom mesta ogledate z vodnikom. Če v staro mestno jedro vstopite pri areni, enem izmed najbolje ohranjenih rimskih amfiteatrov na svetu, ste na odličnem izhodišču za raziskovanje mesta. Amfiteater je nastal pred približno dva tisoč leti, z velikostjo in odlično ohranjenostjo pa se lahko postavi ob bok tudi tistemu najbolj znanemu v Rimu. Ima štiri stopniščne stolpe, urejeno in restavrirano zunanjost, v notranjosti pa je urejen tudi muzej, kjer lahko vidimo del zbirke največ najdenih amfor na svetu. Le malo domišljije je potrebno, da si lahko živo predstavljamo, kako so Rimljani uživali v ogledu gladiatorskih iger, ki so se, med drugimi spektakli, dogajali v areni.

Med sprehodom skozi mesto spoznamo tudi druge vrhunske spomenike, ki se nahajajo v tem čudovitem kraju. Na glavnem trgu, forumu, stoji mestna hiša-loža, zgrajena v 13. stoletju. Sam trg je od rimskih časov predstavljal versko, upravno, sodno in gospodarsko središče mesta, še danes pa se na njem ob pijači radi zbirajo domačini, da pokramljajo o tem in onem. Zgradba, ki je na forumu zagotovo ne boste prezrli, je Avgustov hram, svetišče, posvečeno prvemu rimskemu cesarju Avgustu in prvotno tudi boginji Romi, personifikaciji tedaj najpomembnejšega mesta Rim.

Pula vodic

Mesto ima tudi svoj slavolok Sergijcev, čudovito izdelan slavolok v korinstkem stilu, ki je bil zgrajen okoli leta 30 pr. n. št. V čast trem visokim uradnikom, ki so bili člani družine Sergijcev, jih je postavila družina in ga naslonila na Zlata vrata, ki so bila sestavni del mestnega obzidja. Obzidje in vrata so bila v 19. stoletju uničena, da se je v času industrializacije mesto lahko širilo tudi navzven, slavolok pa je k sreči odlično prezentiran do danes. Ob živahnih poletnih večerih se tam dogajajo številne prireditve, predvsem gledališke predstave in zborski nastopi.

Med sprehodom si boste ogledali tudi glavno puljsko cerkev, katedralo Marijinega vnebovzetja. Na tem mestu so svetišča nastajala vse od rimskih časov, prvo krščansko cerkev pa so zgradili v že 4. st. n. št.

Poleg vsega zgoraj opisanega lahko v Puli najdete še grad Kaštel, trdnjavo, ki se že od 17. stoletja pne nad mestom. Beneška vlada je s pomočjo francoskega arhitekta de Villea zgradila trdnjavo, ki bi mesto in pripadajoče pristanišče obvarovala pred napadi. Danes se v trdnjavi nahaja zanimiv Zgodovinski muzej Istre, z njegovih obrabnih zidov in stolpa pa si lahko ogledate tudi čudovit razgled na mesto, pristanišče in bližnjo ter daljno okolico.

Pula vodenje

Vsem, ki ljubijo dobra vina, priporočamo, da svoje brbončice razveselite s tipičnimi vini, kot je hrvatica ali žlahtina, ali pa poskusite bolj poznane sorte, ki so jih v teh krajih odlično razvili (malvazjia, refošk, teran).

Poleg vodenega ogleda Pule z vodnikom vam priporočamo, da odkrijete tudi sosednja mesta Poreč in Rovinj, se podate do čudovitih mestec slovenske Istre Kopra in Pirana, ali pa odkrijete romantično slovensko prestolnico Ljubljano. Lahko nas kontaktirate preko spletnega obrazca.