Poreč

Poreč je eno izmed treh najpomembnejših mest na zahodni obali hrvaške Istre. Ima blago mediteransko podnebje. Zaradi veliko čudovitih plaž in kulturno zgodovinskih spomenikov pa predstavlja eno največjih turističnih središč na tem območju. Mesto se nahaja dobro uro vožnje iz Trsta in je odlično izhodišče spoznavanje Istre.

Porec vodnik

Poreč se je razvijal od 2. st. pr. n. št. naprej, ko je postal utrjen rimski castrum. Mesto se je širilo iz polotoka, kjer so ulice ohranile razporeditev, značilno za rimsko ureditev mesta. V Poreču se morate zagotovo sprehoditi po dveh ulicah, ki sta ohranili izvirni videz, in sicer ulici Decumanus in Cardo Maximus. Na samem vstopu v strogi center z ulice Decumanus, se nahaja gotski peterokotni stolp, eden od dveh ohranjenih stolpov iz prvotnega mestnega obzidja, na njem pa lahko opazimo tudi relief beneškega leva, simbol takratnih vladarjev. Na glavnem trgu Marafor, kjer se je nahajal tudi rimski forum, lahko užijete živahen utrip mesta, kjer se mešajo lokalni prebivalci in turisti, ki so očarani nad krajem. V bližini glavnega trga se nahajajo ostanki dveh antičnih svetišč, in sicer Velikega in Neptunovega templja. Slednji je bil, kot lahko sklepamo že iz imena, posvečen bogu morja-Neptunu, Veliki tempelj pa velja za enega največjih antičnih svetišč na območju Istre.

Izjemne spomenike so v Poreču pustili Bizantinci, ki so zgradili stolnico Marijinega vnebozjetja oziroma Evfrazijevo baziliko. Svetišče je v 6. stoletju dal zgraditi tamkajšnji škof Evfrazij in predstavlja enega najlepših spomenikov bizantinske umetnosti. Posebej izpostavljeni so vrhunski mozaiki v notranjosti, ki se lahko primerjajo z najlepšimi spomeniki takratnega časa v Evropi. O vrednosti bazilike priča tudi dejstvo, da je od leta 1997 pod UNESCO-vo zaščito. Celoten kompleks sestavlja cerkev in pomožni objekti, škofovski dvorec, ki se nahaja v neposredni bližini, pa izhaja iz istega obdobja kot cerkev. Kljub vsem predelavam in potresom in drugim katastrofam, so se mozaiki, ki izhajajo iz 5. stoletja, ohranili še danes.

Porec vodic

Poreč lahko obiščete kadarkoli med letom, najživahnejši je zagotovo poleti, če pa se želite izogniti vročini in precejšnji gneči, ki lahko takrat vlada v Poreču, pa se je na voden ogled mesta najbolje podati spomladi ali jeseni. V zimskih mesecih sicer ni pretiranega mraza, razen v dneh, ko piha močna burja, je pa turistična in gostinska ponudba v hladnejših mesecih zelo okrnjena. Po vodenem ogledu mesta vam priporočamo, da se okrepčate v kateri izmed restavracij v centru, in spijete kavo, ki si jo redno privoščijo tudi lokalni prebivalci.

Porec vodenje

Voden ogled mesta opravite z izkušenim vodnikom, priporočamo vam, da poleg Poreča spoznate tudi mesta v slovenski Istri, Koper in Izolo se podate na voden ogled v  slovensko prestolnico Ljubljano ali pa si z vodnikom ogledate še sosednji mesti, Rovinj in Pulo.

Spoznajte Poreč na vodenem ogledu z nami. Lahko nas kontakirate preko spletnega obrazca.