Oglej in Gradež

Z našim turističnim vodnikom spoznajte eno izmed glavnih zgodovinskih središč v bližnji in daljni okolici. Če si želite bolje spoznati eno najpomembnejših rimskih mest in se sprehoditi po malem mestecu z veliko značaja, je to zagotovo vodenje, ki ga boste želeli.

Oglej vodenje

Le dobro uro vožnje s Kopra se nahaja Oglej, nekdaj eno izmed najpomembnejših krajev, ki so jih ustvarili Rimljani. Mesto ima zelo razgibano zgodovino, njegovo ime Aquilius pa izhaja iz rimskega poimenovanja reke Nadiže. Bilo je glavno mesto rimske pokrajine Venetia et Histria, z zavidljivim pristaniščem pa je postalo eno izmed najpomembnejših trgovskih središč rimskega cesarstva. Oglej se danes lahko pohvali z ostanki rimskega foruma, celoten kraj pa je pod UNESCO-vo zaščito. Prav tako si med sprehodom lahko ogledamo ostaline rimskega pristanišča.

Oglej vodič

Pečata v Ogleju pa niso pustili zgolj Rimljani, ampak na tem mestu že v 3. st. zabeležijo prvo pomembnejšo organizirano krščansko skupnost. Evangelist Marko naj bi bil misijonar v Ogleju, zavetnika prečudovite bazilike, sv. Mohor in sv. Fortunat, pa naj bi po neki legendi  bila njegova učenca. Bazilika je prava zakladnica umetnosti, zagotovo pa je en najpomembnejših ostankov zgodovine osupljiv starokrščanski mozaik, ki pokriva kar 750m2  cerkvene površine. V 6. stoletju mesto postane sedež Oglejskih patriarhov, ki predstavljajo cerkveno in delno tudi posvetno oblast na območju. Tudi zaradi odlične lege med Alpami na eni strani in Jadranskim morjem na drugi, se patriarhat ohrani do 18. stoletja in močno vpliva na zgodovino Slovencev, saj večina slovenskega etničnega ozemlja spada prav pod njihov vpliv.

Gra

Ko so bili v 3. stoletju Rimljani pregnani z ozemlja Ogleja, so se preselili južneje, v današnji Gradež. Mesto se je pod Rimljani razvijalo kot predmestje Ogleja, tekom stoletij pa se je krepil njegov krščanski značaj. V mestu se tako še danes nahaja odlično ohranjena bazilika sv. Evfemije iz 6. stoletja. Kraj je po selitvi patriarha v Benetke izgubljal na pomenu, danes pa znova živi predvsem v turističnem smislu. Odlikujejo ga dobre hotelske kapacitete in dolge peščene plaže, kljub močno turističnemu značaju pa je Gradež uspel ohraniti tudi zgodovinsko osrčje mesta, ki si ga je vredno ogledati.

Obe mesti se nahajata blizu in sta med seboj tudi zgodovinsko zelo povezani, zato sta ogleda mest večinoma združena. Obe mesti si ogledamo v približno  90 minutah.