Gradež: Mati Benetk, Zlati otok

Epidemiološka slika se končno izboljšuje in obeti za turistično sezono so še kar dobri. Čas je zelo primeren za učenje o novih destinacijah. Nekaj turističnih vodnikov se nas je tako samoiniciativno zbralo in odpravilo na izobraževalni izlet v Gradež, ki leži le približno 40 kilometrov onkraj meje z Italijo.

Barka v gradeškem pristanišču
Ena najbolj fotografiranih hiš

“Mati Benetk”

Danes je Gradež poznan predvsem kot poletno počitniško letovišče. Primerljiv je z našim Portorožem. A iz kulturno-zgodovinskega vidika je Gradež zelo pomemben kraj – eden njegovih nadimkov je tudi Mati Benetk.

V 5. stoletju je Atila opustošil bližnji Oglej, enega največjih rimskih mest in drugi največji center zgodnjega krščanstva. Oglejski begunci so zbežali najprej v Gradež in sem prestavili sedež patriarhata. V naslednjih stoletjih je imel Gradež zelo velik vpliv na razvoj Benetk. Benečani so od tu prevzeli kult Svetega Marka in v Benetke prestavili sedež patriarhata.

Na izobraževalnem izletu smo se posvetili predvsem temu obdobju. Ogledali smo si stari del mesta, krstilnico, lapidarij in baziliko Sv. Evfemije. V lapidariju, ki se nahaja za baziliko, smo si ogledali slikovite kamnite spomenike iz prvih stoletij našega štetja.

Vendar pomen Gradeža ni tako očiten! Če so Benetke ena najbolj obiskanih turističnih atrakcij na svetu in če ima Oglej neverjetne mozaike iz 4 st., ki so UNESCO-va kulturna dediščina, pa atrakcije v Gradežu ne naredijo tako izjemnega vtisa same od sebe. In ravno tu nastopi vloga dobro pripravljenega turističnega vodnika – takega, ki zna pokazati in razložiti ta izjemni pomen s pomočjo nekaj skromnejših atrakcij, ki so na razpolago.

Beneški lev na pročelju stare hiše
Rimski sarkofag z napisom o paru, ki se ni kregal 23 let
Lapidarij za cerkvijo Sv. Evfemije
Slikoviti kamniti spomeniki iz rimskih časov
Prižnica v cerkvi Sv. Evfemije

“Zlati otok”

Drugo zelo pomembno obdobje zgodovine Gradeža je 19. stoletje, ko se je ta nahajal v Avstro-Ogrski monarhiji. Zgodba je podobna tistim o Bledu, Portorožu in Opatiji – v drugi polovici 19. stoletja se je začel razvijati turizem za dobrostoječe Avstrijce, ki so hodili na jug v zdraviliške kraje (Kurort). Gradež, Portorož, Bled, Opatija so v turističnem smislu vsi zrasli kot tovrstni zdraviliški kraji.

V Gradežu se nahajajo terme, ki so bile med najbolj cenjenimi v Avstro-Ogrski monarhiji in kamor so zahajali tudi člani Habzburške družine. Ob morju so nato nastale ene prvih organiziranih plaž na morju v monarhiji. Zaradi obilice sonca in barve peščenih plaž, je Gradež dobil svoj drugi nadimek – Otok sonca ali tudi Zlati otok.

Zlati otok je še danes zelo priljubljen med Avstrijci in Nemci iz Bavarske. Za njih je to najbližje morje. Peščene plaže so zelo praktične za družine z malimi otroki – če otrok pade na pesku, se ne poškoduje. In tudi morje na peščenih plažah postaja globoko čisto postopoma.

Hiša glasbe, zgodovinski muzej
Turistična promenada

Odkrijte zgodovino in kulturo Gradeža

Gradež ima idealno lego za enodnevni izlet iz Slovenije. Če bi poleg sprehoda ob sončni promenadi in dobrega kosila želeli tudi spoznati zgodovino, kulturo in običaje tega kraja, nudimo 2-urne vodene oglede Gradeža v slovenskem jeziku. Za dodatne informacije in rezervacije nas lahko kontaktirate preko spletnega obrazca ali na telefonsko številko 051210390.