Trst

Ogled Trsta, ki vam ga predstavi licenciran in izkušen vodič, ki iz tega območja izhaja, je eden najboljših načinov za odkrivanje tega šarmantnega mesta, pomembnega prometnega, trgovskega in industrijskega centra, ki je dolga stoletja neločljivo povezano s Slovenci, ki živijo in bivajo z njim ali v njegovi bližini. Turistični vodnik predstavi mesto na strokoven, zanimiv in zabaven način, med ogledom pa gostje poleg zgodovine, arhitekture in pomembnih podatkov spoznajo tudi veliko zanimivih legend in zgodb, povezanih s krajem.

Trst

Čeprav bi lahko Trst po milem podnebju in geografski legi zlahka prištevali k mediteranskim mestom, pa je, za razliko od svojih bližnjih in daljnih sosed ob obalah Jadranskega morja, v mestu, predvsem na pročeljih mogočnih stavb, čutiti močno zgodovinsko povezanost s Habsburško monarhijo.
Trst predstavlja pomembno trgovsko središče že od rimskih časov in že od takrat je to najpomembnejša pot, ki povezuje Balkan s severno Italijo. Tako je poleg trgovine že dolga stoletja Trst tudi prometno središče. V 18. stoletju pod vladavino Habsburške monarhije Trst pridobi naziv svobodnega pristanišča, v 19. stoletju je zgrajena železniška povezava med Dunajem in Trstom, mesto pa je v tem času imenovano tudi za drugo glavno mesto Avstro-Ogrske, takoj za Dunajem. Poleg trgovine in prometa pa Trstu ne moremo zanikati pomembne kulturne duše, ki je privabljala številne uspešne umetnike, med njimi tudi Jamesa Joyca, Umberta Sabbo in Itala Svevo.

Trg Borze

Med vodenim ogledom vodič skozi pripovedovanje gostom predstavi bogato preteklost in sedanjost tega zgodovinsko pomembnega mesta.

Ogled Trsta poteka po naslednjih točkah:

 • Pomol Audace je bil zgrajen v 18. stoletju in prvotno imenovan pomol San Carlo. Novembra leta 1918 so ga preimenovali po italijanskem torpednem rušilcu Audace, ki je mesto priplul po koncu vojne in se privezal na pomol. Pomol je zgrajen pred Trg zedinjene Italije in sega daleč v morje.
 • Trg zedinjene Italije je edinstven tako v svoji prostornosti kot v temu, da je en redkih glavnih trgov, ki so z ene strani odprti na morje. Mesto od morja na južni strani trga loči le dokaj prometna dvopasovna cesta. Na trgu dominira neoklasicistična občinska palača s stolpičem z uro, zgrajena v začetku 20. stoletja, obkrožajo pa ga nič manj arhitekturno privlačne stavbe. Na trgu stoji čudovit vodnjak štirih celin, izklesan sredi 18. stoletja, ko Avstralije še niso odkrili, obe Ameriki pa so smatrali za en kontinent.
 • Trg borze: na trgu stoji najlepši primer neoklasisistične arhitekture, Stara borza, ki je bila zgrajena v začetku 19. stoletja. Pročelje stavbe prekrivajo štirje mogočni stebri v dorskem slogu. Na trgu stoji tudi kip Leopolda I., habsburškega vladarja, ki je najstarejši objekt na trgu. Postavljen je bil v 17. stoletju.
 • Veliki kanal in Trg ”Ponterošo”: Veliki kanal se nahaja na sredini med železniško postajo in Trgom zedinjene Italije v samem centru mesta. Kanal je bil prvotno glavna reka v solinah in od tod mu tudi ime. V 19. stoletju so pozidavali mesto tudi okoli Velikega kanala, ki so ga želeli ohraniti z namenom, da bi lahko manjše barke prišle do samega centra mesta. Za ta namen so zgradili tudi Ponte Rosso, Rdeči most. Njegova posebnost je bila, da se je obračal in tako omogočal promet na kanalu. Ob mostu je zrastel trg z istim imenom. Ime Ponterošo je v časih bivše Jugoslavije zaslovelo do Makedonije, saj je trg gostil bogato tržnico, kamor je veliko Jugoslovanov hodilo nakupovat tudi iz zelo oddaljenih krajev.
 • Trg sv. Antona: na trgu dominira cerkev sv. Antona, zgrajena na mestu, kjer je prej stala manjša kapela, ki je postala premala za številne vernike. Nova cerkev izvira iz začetka 19. stoletja. Zgrajena je v neoklasicističnem slogu, o čemer priča šest stebrov v jonskem stilu na pročelju. Cerkev nad streho krasi šest kipov, ki so vsi delo kiparja F. Bose in izhajajo iz leta 1842. Na vzhodni strani se nahaja srbska ortodoksna cerkev sv. Spiridiona, ki s seboj nosi zanimivo zgodbo. Nastala je namreč po letu 1751, ko je Marija Terezija, takratna vladarica, oznanila, da imajo ljudje pravico do verske svobode. To je spodbudilo mnoge ljudi iz Sarajeva, Herceg Novega in Trebinja, da se preselijo v Trst. Kasneje se ortodoksni ločini v mestu ločita na grško in srbsko, iz katere izhaja današnja župnija.
 • Rimsko gledališče se nahaja pod gričem sv. Justa. Bilo je zgrajeno nekje v 1. ali 2. stoletju našega štetja. Gledališče je grajeno v hrib, s čimer je bila olajšana stopničasta gradnja za prostor za gledalce. Skozi stoletja se je gledališče zgubilo pod novimi stavbami in bilo ponovno odkrito šele v začetku 19. stoletja. V teatru se občasno še odvijajo predstave.
 • Cerkev sv. Marije je baročna cerkev iz 17. stoletja, ki so jo gradili jezuiti. Graditi so jo začeli v začetku 17. stoletja, odprta je bila s koncem istega stoletja, a še vedno nedokončana. Pročelje je dobilo svojo podobo po letu 1690. Sestavljajo ga značilne skupine stebrov v jonskem slogu. Notranjost cerkve je današnjo podobo dobila v 18. stoletju, ko so prostor s stebri razdelili v tri ladje, v začetku 19. stoletja pa so dodali še osmerokotno kupolo.

Poleg opisanega ogleda je možno vodenje prilagoditi zanimanjem gostov. Običajen ogled traja uro in pol, po želji pa se lahko tudi skrajša ali podaljša. Hoja je pri opisanem vodenem ogledu Pirana nezahtevna. Mesto srečanja z vodičem je po dogovoru.

Teatro Romano

Nekatere koristne informacije v zvezi z vodenim ogledom Trsta:

 • parkiranje avtobusov: avtobusi lahko v Trstu brezplačno parkirajo na parkirišču ob avtobusni postaji.
 • prosti čas v Trstu se lahko posveti nakupovanju, v centru je veliko trgovin z raznovrstnim blagom, lahko si privoščite odlično kavo in prigrizek v katerem izmed lokalov s teraso, lahko pa se sprehodite ob morju in si Trst ogledate še iz druge perpektive.
 • muzeji in druge atrakcije: v Trstu je na voljo veliko muzejev, kjer se lahko ustavite.
 • javna stranišča: v Trstu javna stranišča obstajajo, a so večinoma neustrezno očiščena za uporabo, zato priporočamo, da uporabite stranišča v lokalih.
 • kraji, s katerimi se Trst dobro kombinira pri organizaciji izletov: Miramare, Milje, Bazovica, Lipica in Devin.

Za razpoložljivost ali dodatne informacije nas lahko kontaktirate preko spletnega obrazca ali nas pokličete na telefonsko številko 051 210 390.