Piran

Ogled Pirana z licenciranim in izkušenim turističnim vodičem je eden najboljših načinov za boljše spoznavanje kraja, ki velja za biser slovenske obale. Vodenje po Piranu je izpeljano na strokoven, zanimiv in zabaven način, med ogledom pa gostje odkrijejo tudi manj poznane kotičke Pirana ter izvejo zanimive zgodbe in legende tega kraja.

Piran z morja

Piran velja za najlepše mesto na slovenski obali. Srednjeveško zasnovan splet ozkih uličic, trgov, cerkva in mestnih obzidij odraža njegovo bogato zgodovino, v kateri je več kot pet stoletij pripadalo Beneški republiki in več kot stoletje Avstro-ogrski monarhiji. Mesto je dolga stoletja živelo od ribištva, pomorske trgovine in solinarstva, danes pa je Piran upravno, kulturno in turistično središče in privablja veliko domačih in tujih obiskovalcev.

Tartinijev trg

Med vodenim ogledom Pirana vodič gostom predstavi bogato zgodovino Pirana in številne zanimive zgodbe, ki so se tu s časom nabrale. Vodič gostom prav tako razloži dandanašnji utrip kraja in aktualno dogajanje.
Standardni ogled Pirana poteka po naslednjih točkah:

 • Tartinijev trg, ki je posvečen najbolj znanemu meščanu Pirana, Giuseppeju Tartiniju in kjer je tudi njegova rojstna hiša. Na trgu se nahajajo še občinska palača, Benečanka in cerkev Sv. Petra.
 • Frančiškanski samostan z baročnim križnim hodnikom, kjer poleti zaradi dobre akustike prirejajo koncerte klasične glasbe.
 • Cerkev svetega Jurija iz 17. stoletja z baročno okrašeno notranjostjo in z razgibanim kipom Svetega Jurija v boju z zmajem. S cerkvene terase je ob jasnem vremenu razgled na Tržaški zaliv in zaledje do Julijskih Alp in Dolomitov. Za oltarjem v cerkvi se skriva tudi eden največjih zakladov Pirana, Križani iz Pirana, razpelo iz 14. stoletja (običajno si je možno notranjost cerkve ogledati le skozi ograjo, za vstop v cerkev se plača 1 € vstopnine na osebo Župnijskemu muzeju Svetega Jurija, kadar je le-ta odprt).
 • Punta ali Rt Madona. Tu se nahaja cerkev Marije zdravja z ohranjenim delom mestnega obzidja in neogotskim svetilnikom. V bližini je v morju najgloblja točka slovenskega morja. Iz Punte se ima razgled tako na Tržaški zaliv kot na hrvaško Savudrijo.
 • promenada ali nabrežje, kjer se nahajajo številne ribje restavracije in lokali. To je tudi piransko osrednje sprehajališče.
 • Prvomajski trg, ki je bil nekoč glavni piranski trg in na katerem se nahaja velika kamnita cisterna, ki je nekoč zbirala deževnico iz hiš okoli trga.
 • mandrač ali mestno pristanišče, z jadrnicami, ribiškimi in izletniškimi barkami.

Poleg standardnega ogleda je možno vodenje prilagoditi zanimanjem gostov. Običajen ogled traja uro in pol, po želji pa se lahko tudi skrajša ali podaljša. Hoja je pri opisanem standardnemu ogledu Pirana srednje zahtevna, če pa so v skupini gostje, ki imajo s hojo težave, se pot lahko prilagodi tako, da se najprej naredi lažji, položnejši del, nato pa se le z delom skupine odpravi na hrib do cerkve Svetega Jurija. Mesto srečanja z vodičem je običajno Tartinijev trg ali avtobusna postaja Piran, če gostje v mesto prispejo z avtobusom.

Piran pristanišce

Nekatere koristne informacije v zvezi z vodenim ogledom Pirana:

 • parkiranje avtobusov: avtobusi lahko v Piranu skupine le odložijo in se lahko na avtobusni postaji zadržujejo največ 15 minut, nato morajo iti avtobusi iz Pirana. Običajno gredo vozniki parkirati na brezplačno avtobusno parkirišče v Luciji.
 • prosti čas: v prostem času imajo gostje v Piranu veliko možnosti kaj početi. Tu se nahajajo restavracije, lokali, trgovine s spominki, TIC, trgovina z izdelki iz Sečoveljskih solin… Večina jih obratuje vse leto.
 • muzeji in druge atrakcije: v Piranu se nahaja veliko atrakcij, ki jih je možno kombinirati z vodenim ogledom mesta. Nekatere od teh atrakcij so Pomorski muzej Sergeja Mašere, podvodni muzej, akvarij, zbirka Čarobni svet školjk, muzej zakladov Svetega Jurija…
 • javna stranišča: Piran sicer ima javna stranišča, vendar se ta nahajajo daleč stran od avtobusne postaje in imajo majhno kapaciteto, zato se gostom običajno raje priporoči uporabo stranišč v gostinskih lokalih.
 • restavracije, primerne za večje skupine: v Piranu se nahaja več restavracij, kjer je možno organizirati kosilo za večje turistične skupine. Jedilnik je v Piranu običajno na osnovi rib in morskih sadežev.
 • kraji, s katerimi se Piran dobro kombinira pri organizaciji izletov: Sečoveljske soline, Portorož, Krkavče, Koštabona, Izola, Koper.

Za razpoložljivost in ceno nas lahko kontaktirate preko spletnega obraza ali nas pokličete na telefonsko številko 051 210 390.