Izola

Dobrodošli v našem domačem kraju!

Spoznavanje in ogled Izole z licenciranim in izkušenim turističnim vodičem je dober način za odkrivanje ribiškega mesteca, ki vas bo zagotovo navdušilo s svoji umirjenostjo in preprostostjo. Vodenje po Izoli je izpeljano na strokoven, zanimiv in zabaven način, med ogledom pa gostje odkrijejo to večkrat po nepotrebnem prezrto mestece, ki skriva veliko zanimivih zgodb in legend.

Izola ogled
Izola je majhno ribiško mestece z umetniško dušo. Nekoč je bila, kot nekatera druga obmorska mesteca, otok, ki pa so ga postopoma z nasipanjem v 19. stoletju združili s kopnim. Glavni panogi sta dolga leta bili ribištvo in kmetijstvo, ki se je večinoma usmerjalo v vrtnarstvo in vinogradništvo, kasneje pa se je mesto industrializiralo, v najbolj plodnih časih je poleg ladjedelnice in velike tovarne igrač imelo še veliko tovarno ribjih konzerv. Najzgodnejše do sedaj odkrite najdbe se nahajajo v Simonovem zalivu (rimsko Halieatum) in pripadajo rustikalni vili s pristaniščem, ki je bilo kasneje uničeno, prebivalci pa so se preselili na varnejši kraj-bližnji otok, kjer je nastala Izola.

Med vodenim ogledom Izole turistični vodnik gostom predstavi njeno bogato zgodovino in številne zanimive zgodbe, ki so se tu nabrale s časom. Vodič gostom prikaže tudi dandanašnji utrip kraja in aktualno dogajanje.

Ogled Izole poteka po naslednjih točkah:

 • sončno nabrežje: po prenovljeni promenadi se ob morju lahko sprehodimo vse od svetilnika mimo centra in Simonovega zaliva do območja pod Belvederjem. Na sončnem nabrežju na promenadi kar nekaj lokalov in restavracij. Tu je tudi eden najpomembnejših prireditvenih prostorov.
 • mandrač: o pomembnosti ribištva skozi zgodovino mesteca nas prepriča tudi globoko v center zarezan mandrač. Na Velikem trgu najdemo tudi nekdanjo občinsko palačo, ki je skupaj s, sedaj že podrtima Ložo in Fontiko, obkrožala nekoč najpomembnejši del mesta-mandrač.
 • ribiški pomol: na njem lahko vidimo ribiške barke, ki še danes služijo namenu, na sprehodu z vodičem pa izvemo tudi kaj o pomenu in razvoju ribištva v Izoli.
 • Manziolijev trg in najznamenitejša stvaba na njem Manziolijeva palača sta poimenovani po Tommasu Manzioliju, nekdanjemu izolskemu županu, čigar rodbina se je v zgodnjem 14. stoletju preselila v Izolo iz Bologne. Manziolijeva palača je bila zgrajena v 15. stoletju v gotskem slogu in predstavlja reprezentativen primerek tipične meščanske arhitekture. Poleg Manziolijeve palače na trgu najdemo tudi palačo Lovisato in cerkev Marije Alietske. Palača Lovisato je poimenovana po Domenicu Lovisatu, znanstveniku rojenem v Izoli. Cerkev Marije Alietske je najstarejša v Izoli, njen začetek sega v 11. stoletje, zgrajena pa je bila v romanskem slogu. Leta 2008 se je končala dolgotrajna in temeljita prenova, vendar si cerkve ponavadi ni možno ogledati, ker je večino časa zaprta.
 • Besenghijeva palača je bila zgrajena v drugi polovici 18. stoletja in predstavlja eno najpomembnejših poznobaročnih objektov v Sloveniji. Palača je bila zgrajena po načrtih enega najpomembnejših arhitektov takrat, milančana Filippa Dongettija, pripadala pa je ugledni istrski družini Beseghni. Pročelje stavbe je simetrično grajena, palača je trinadstropna, v njeni notranjosti pa se nahaja dvonadstropna dvorana. Danes se v palači nahaja glasbena šola.
 • Ljubljanska ulica je najživahnejša ulica v centru Izole. Na njej najdemo Turistično informacijski center, nekaj barov ter veliko galerij in rokodelskih delavnic, kjer lahko vsak najde kaj zase.

Nekatere koristne informacije v zvezi z vodenim ogledom Izole:

 • prosti čas: prosti čas lahko gostje v Izoli izkoristijo za sprehod ob morju, lahko zavijejo v center in se prehajajo umirjenemu duhu mesta ali pa uživajo v pijači in jedači.
 • muzeji in druge atrakcije: v Izoli se nahajata muzej Parenzana, ki govori o zgodovini in značilnostih železnice Parenzane, in stalna zbirka ladijskih modelov, ki si jo lahko ogledate v pritličju muzeja Parenzana.
 • javna stranišča: Izola ima dobro urejena, čista in brezplačna stranišča, ki se nahajajo ob parkirišču v centru, na Lonki. Tam se nahaja tudi previjalnica.
 • restavracije, primerne za večje skupine: v Izoli je nekaj restavracij, kjer je možno organizirati kosilo tudi za večje turistične skupine, veliko pa se jih nahaja tudi v zaledju. Jedilniki so raznovrstni, od rib in morskih sadežev do tartufov in domačih dobrot.
 • kraji, s katerimi se Izola dobro kombinira pri organizaciji izletov: Koper, Koštabona, Krkavče, Padna, Piran.

Za razpoložljivost ali dodatne informacije nam lahko pišete preko spletnega obrazca ali nas pokličete na 051 210 390.