Rovinj

Rovinj je šarmantno mesto na zahodni obali istrskega polotoka na Hrvaškem. Nahaja se dobro uro vožnje iz Trsta in zagotovo je prijetno dejstvo to, da ima mesto kar 134 sončnih dni in da Rovinj spada med kraje z najmanj oblaki na Jadranu.

Rovinj vodnik

Mesto samo leži na polotoku, pred njim pa se razprostira arhipelag 22 otočkov, od katerega sta največja sv. Andrija in sv. Katarina. Lokalni prebivalci se v glavnem preživljajo s turizmom, saj mesto letno obišče kar 2 milijona ljudi. Poleg turizma je zelo dobro razvito tudi vinogradništvo, ki se zaradi naravnih danosti in subtropskega podnebja, odlično razvija. Razvito je tudi kmetijstvo in ribolov.

Prve naselbine so se v okolici pojavljale od prazgodovine naprej, mesto pa se je razvijalo od pozne antike. Prvič je v pisnih virih omenjeno kot Ruvignio oz. Ruigno v 13. stoletju kot del Oglejskega patriarha, a kmalu, že s koncem 13. stoletja, kraj preide pod Beneško oblast. Po padcu benečanov s koncem 18. stoletja mesto pripade Avstriji, kasneje Italiji in Jugoslaviji, z razpadom Jugoslavije pa preide pod Hrvaško.

Center mesta je zelo slikovit in v toplejši polovici leta prav prijeten za ogled. Sicer tudi pozimi temperatura redko pade pod ledišče, je pa res, da je v tem času veliko lokalov in velika večina ostale turistične ponudbe zaprta.

Rovinj vodic

Ogled mesta Rovinj se začne na avtobusni postaji, v bližini katere se nahaja ena najbolj ohranjenih in najstarejših stavb v mestu, cerkev sv. Trojice iz 12. stoletja. Med vodenim ogledom se boste sprehodili po eni izmed glavnih ulic Careri, na kateri se nahaja veliko trgovinic z lokalnimi izdelki in spominki.  Na vhodu v strogi center mesta vas pozdravijo mestna vrata, Balbijev lok, ki je v takšni obliki nastal v 17. stoletju v baročnem slogu, prav na tem mestu pa so se nahajala tudi vrata, ki so kraj varovala tudi dolga stoletja poprej. V centru se sprehodite po mestnih ulicah, med katerimi izstopa Grisia, ki že dolga leta velja za največjo in najdaljšo galerijo pod milim nebom v bližji in daljni okolici. Na ulici resnično lahko začutite umetniški šarm, s katerim mesto živi.

Čedno oblikovanemu mestnemu jedru kraljuje cerkev sv. Evfemije, ki je znana kot ena največjih baročnih stavb v okolici. Zvonik cerkve, ki se vzpenja kot najvišja točka v mestu, je odlično izhodišče za vse, ki bi si radi s ptičje perspektive ogledali mesto, rovinjski arhipelag ter bližjo in daljno okolico. S stolpa, dostopnega za obiskovalce, je namreč odličen razgled. Na zvoniku se nahaja kip sv. Evfemije, ki se obrača z vetrom in s prstom nakazuje, kam piha. V mestu se govori o legendi o sv. Evfemiji, ki izhaja iz leta 800. Točno takrat naj bi v mestni mandrač priplul sarkofag, v katerem je ležalo truplo prelepega dekleta. V sarkofagu naj bi se poleg nje nahajal kos pergamentnega papirja, na katerem naj bi pisalo:  »To je telo svete Evfemije, device mučenice iz Kalcedona, rojene za nebo 16. septembra Gospodovega leta 304.«

Rovinj vodenje

Po ogledu si lahko privoščite osvežitev v katerem izmed mnogih barov in restavracij na obali in uživate v prelepem pogledu na to čudovito in pisano istrsko mesto.

Poleg vodenega ogleda Rovinja vam priporočamo, da si ogledate še katero izmed slovenskih istrskih mest Kopra ali Pirana, ali pa se podate na raziskovanje Rovinjskih sosed, Pule in Poreča. Lahko nas kontaktirate preko spletnega obrazca in dogovorili se bomo za varianto, ki vam bo najbolj ustrezala.