Kako varno izpeljati vodeni ogled v času koronavirusa

Pa smo spet tam, kjer ni muh! Drugi val koronavirusa je zajel tako Slovenijo, kot tudi vso Evropo, in marsikaj spet postavil povsem na glavo. Spomladi smo se naučili, da je po eni strani širjenje virusa mogoče relativno hitro zaustaviti z drastičnim zaustavljanjem družbenega življenja, da je pa po drugi strani cena, ki se za to plača tako velika, da je posredno morda to večja žrtev od posledic COVIDA. Pri drugem valu tako boljša rešitev izgleda, da bi se našlo neko ravnotežje med zapiranjem družbe in ohranjanjem ekonomije. Nas pa to iskanje prave mere ukrepov postavi v zapletene situacije, kjer včasih ni najbolj jasno, kako to zdaj prav izpeljati.

En tak primer so vodeni turistični ogledi. Ali jih v trenutnih razmerah sploh opravljati? In če je odgovor da… kako jih izpeljati, da so kar se da varni?

V času lockdowna spomladi turistični vodeni ogledi seveda niso bili dovoljeni. V trenutnih razmerah pa so dovoljeni v majhnih skupinah do največ 9 gostov + vodnik. Če razmišljamo z logiko iz prvega odstavka, da je bolje, da se družbe ne zapre popolnoma in da nekaj ekonomije le teče dalje, potem so takšni vodeni ogledi dobrodošla storitev tudi v teh časih razsajanja virusa. Pomembno je, da so izpeljani kolikor se da varno. In kako se to naredi?

Najbolje je, da so vodeni ogledi privatni – da so namenjeni eni osebi, paru ali družini – ljudem, ki živijo v istem gospodinjstvu. Ni dobro, če se na vodenem ogledu mešajo ljudje iz različnih gospodinjstev – sploh če se med seboj ne poznajo. Če pa se le izpelje tak razpisni vodeni ogled, morajo gostje iz različnih gospodinjstev ohranjati najmanj 2-metrsko razdaljo – še bolje pa kar 3 metrsko. Maske so seveda obvezne, v statističnih regijah, kjer  niso obvezne, so pa vsekakor zelo priporočene.

maska hrastovlje

Očitno je, da so takšni vodeni ogledi zelo drugačni od tistih, na kakršne smo bili vajeni v obdobju pred korono. Toda kjer je volja je tudi pot! Tudi v takšnih razmerah je možno iti na varen in zanimiv voden ogled in v naši agenciji Na poti, turistične storitve bomo tudi dalje (dokler je možno) nudili tako lastne vodene oglede, kot tudi vodene oglede, ki jih financira STO. Vabljeni, da sledite našemu Facebooku kanalu za novice o tem, kdaj so vodeni ogledi na razpolago.

Je pa tu še nekaj drugega, kar je te dni aktualno: jasno kot beli dan je, da zaradi vseh teh razmer turistični vodniki treutno nimajo/nimamo dovolj dela, da bi se lahko preživljali samo s turističnim vodenjem. Po drugi strani pa Slovenijo v zadnjem obdobju v pomembnih svetovnih turističnih medijih toliko v zvezde kujejo, da je čisto možno, da bo na koncu tega groznega korona-obdobja zacvetela kot prestižna destinacija. In za celotno družbo bi bilo dobro, da bo takrat še kaj usposobljenih turističnih vodnikov v obtoku, ki bodo znali servisirati take specifične goste. Zato v agenciji Na poti, turistične storitve pozdravljamo vse napore kolegov, ki opozarjajo na težavno situacijo turističnih vodnikov, prav tako pozdravljamo in smo hvaležni za vso pomoč, ki jo država uspe ponujati. Kolegom vodnikom pa kljub temu svetujemo, da naj v tem zahtevnem obdobju, ki je pred nami, le držijo oči odprte, če se po poti ne odpre še kakšna zanimiva part-time priložnost za nekaj dodatnega dohodka. Turistični vodniki imamo kup znanj in sposobnosti, ki so cenjene tudi v drugih gospodarskih sektorjih…

Čuvajte zdravje in le korajžno!