Ljubljana

Vodeni ogled Ljubljane z izkušenim in licenciranim turističnim vodnikom je odličen način za boljše spoznavanje prestolnice Slovenije. Vodenje po Ljubljani poteka na strokoven, zabaven in zanimiv način, med ogledom pa gostje spoznajo veliko zanimivih zgodb in legend, ki so povezane z Ljubljano.

Frančiškanska cerkev
Ljubljana je največje in najpomembnejše mesto v Sloveniji, nahaja pa se prav v njenem osrčju. Predstavlja gospodarsko, izobraževalno, kulturno, raziskovalno in politično središče Slovenije, vedno bolj pa postaja privlačna tudi za turiste. Mesto ima dolgo in bogato zgodovino, ki sega tisočletja nazaj. Že 2000 let p.n.š. so na Barju živeli koliščarji, sledila so jim mnoga ljudstva, od Ilirov do Tavriskov, okoli leta 0 pa so območje poselili Rimljani in kraj poimenovali Emona. Po padcu Rimskega imperija so sledila burna leta, a je mesto vseskozi živelo. Pod Habsburško monarhijo se je mesto preimenovalo v Laibach in se sčasoma razvijalo do današnje podobe.

Zmaj

Voden ogled Ljubljane poteka po naslednjih točkah:

 • Kongresni trg se je v preteklosti imenoval Kapucinski trg. Danes predstavlja enega najpomembnejših trgov v Ljubljani. Največji del trga zavzema park Zvezda, obkroža pa ga nekaj pomembnih stavb: palača univerze, zgrajena v novo renesančnem slogu, ki je sprva bila sedež deželnega glavarja, ob ustanovitvi univerze leta 1919 pa je postala sedež nekaterih fakultet. Na trgu najdemo uršulinsko cerkev sv. Trojice, ki je najlepši primer baročne arhitekture v Ljubljani, na vzhodni strani trga se nahaja filharmonija, na severni pa klasicistična palača Kazina, ki je v preteklosti služila kot družabni prostor meščanov.
 • Prešernov trg je poimenovan po najbolj prepoznavnemu pesniku, ki mu je posvečen tudi kip na tem trgu, Francetu Prešernu. Trg predstavlja osrednji prostor in stičišče pomembnejših ulic v centru v centru Ljubljane, nastal pa je kot križišče pred mestnimi vrati v srednjem veku, ko se je na območju razživela trgovina. Na trgu zbuja pozornost s svojim rdečim pročeljem cerkev Marijinega oznanjenja, del frančiškanskega samostana, ki je bila zgrajena v 17. stoletju, mogočno stopnišče pred njo pa je bilo dozidano v 19. stoletju.
 • Tromostovje predstavlja povezavo med Prešernovim trgom in staro Ljubljano. V 20. stoletju je Plečnik osrednjemu mostu, ki je postal preozek za ves promet, dodal še dva za pešce in od takrat se kraj imenuje Tromostovje.
 • Zmajski most je eden najlepših primerkov secesijske arhitekture v celotnem evropskem prostoru. Na mostu lahko vidimo štiri kipe zmajev, v vsakem kotu po en kip, celotno pa je na mostu kar 20 zmajev. Most, zgrajen po načrtih arhitekta Zaninovića, se je prvotno imenoval Jubilejni most, posvečen pa je bil pomembni obletnici vladavine Franca Jožefa I.
 • Stolnica sv. Nikolaja je zgrajena na mestu, kjer so že v 12. stoletju ribiči in čolnarji postavili romansko baziliko, posvečeno njihovemu zavetniku sv. Nikolaju. Cerkev ima dolgo in bogato zgodovino, večkrat je bila prenovljena, danes pa predstavlja pomemben arhitekturni in umetniški spomenik Ljubljane. Notranjost je poslikana z iluzionističnimi freskami, ki so delo G. Qualioja, freske v kupoli in nekaj slikarskih del pa pripada M. Langusu.
 • Mestni trg je najpomembnejši trg c stari Ljubljani že od 12. stoletja. Na Mestnem trgu iz linije večinoma baročnih stavb izstopa mestna hiša ali Magistrat s stolpičem, na katerem je ura. Na trgu se nahaja tudi Vodnjak treh kranjskih rek iz srede 18. stoletja, v delo F, Robbe, ki ga nekateri prištevajo med najlepše primerke baročnega dela v Evropi.
 • Čevljarski most je dobil ime po čevljarjih. Ti so nekoč imeli delavnice na mostu, ki je povezoval Novi in Mestni trg, dva pomembna dela Ljubljane. Današnjo podobo je most dobil leta 1932 s strani J. Plečnika.

Poleg opisanega ogleda je možno vodenje prilagoditi zanimanjem gostov. Običajen ogled traja uro in pol, po želji pa se lahko tudi skrajša ali podaljša. Mesto srečanja s turističnim vodičem je običajno Kongresni trg.

Ljubljanica

Nekatere koristne informacije v zvezi z vodenim ogledom Ljubljane:

 • Parkiranje avtobusov: v Ljubljani lahko avtobusi parkirajo na plačljivem parkirišču v Tivoliju.
 • Prosti čas: v prostem času imajo gostje veliko možnosti. Lahko obiščejo kulturne znamenitosti, se oglasijo v Turistično informacijskem centru, se sprehodijo ob nabrežju Ljubljanice in si privoščijo pijačo v katerem izmed vabljivih lokalov, bogato izbiro pa imajo tudi tisti, ki želijo spoznavanje Ljubljane združiti z nakupovanjem.
 • Atrakcije, muzeji: v Ljubljani se nahaja mnogo muzeje in atrakcij, vrednih ogleda. Za spoznavanje Ljubljane iz druge perspektive, je odlična vožnja z ladjico po Ljubljanici, ki je dostopna skozi celo leto. Na voljo je cela vrsta muzejev za vse okuse, najpomembnejši med njimi so Narodni muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej, Slovenski etnografski muzej, Narodna galerija…
 • Javna stranišča: center Ljubljane je zadovoljivo prepreden z mrežo javnih stranišč, ki so redno vzdrževana.
 • Restavracije, primerne za večje skupine: v Ljubljani so restavracije, kjer je možno organizirati kosilo tudi za večje turistične skupine. Jedilniki so raznovrstni, odvisno od želja gostov.

Cena vodenega Ljubljane je 120 €. Za razpoložljivost ali dodatne informacije nam lahko pišete preko spletnega obrazca ali nas pokličete na 051 210 390.