Novembrsko potepanje po Celovcu

Z Demianom sva se odločila, da si privoščiva kratek oddih (hvala babi in dedi!) in ker smo bili ravno na Koroškem, sva želela nekam prav v bližino, če bi naju potomci slučajno kaj potrebovali 🙂

Celovec vodnik

Razmišljala sva o neposredni bližini Mežice in vsaj trije predlogi so bili, da greva k sosedom. Zadnji trenutek sva se odločila, da skočiva do Celovca, ki naju tudi sicer že dlje časa kliče. Hitro sva našla last-minute sobo in se napotila proti Avstriji.

Res sva se želela odpočiti in nič kaj preveč ne delati, ampak, ko delaš v turizmu, je tudi pohajanje del tvoje službe in seveda ne moreva kar tako iz svoje kože.

Namestila sva se v družinskem hotelu na obrobju centra mesta in se napotila raziskovati stari del. Sprehajala sva po temnih uličicah in ogledovala izložbe-zares so me presenetile cene izpostavljenih izdelkov! Celovec je res gosposko mesto!

celovec

Prišla sva na osrednji trg, ki je lepo odprt in zračen in mu kraljuje mestna hiša. Zgubljala sva se po ulicah in uličicah in debatirala o tem, kam naj greva na večerjo. Demian je predlagal gostišče Landhof in takoj, ko sva pokukala skozi vrata, sem vedela, da bova ostala! Na širokem hodniku sicer nisva videla nikogar, a iz notranjosti se je razlegal klepet, domačno vzdušje in toplina, ki je kar klicala, da vstopiva. Vsem toplo priporočava obisk tega domačnega gostišča z izvrstno jedačo in pijačo. Po juhi in glavni jedi sva se odločila, da zvrneva še enega kratkega-to nama res ni v navadi-ampak tako okusnega žganja, ki je narejeno iz jelkinih storžev, še nikoli nisva poskusila. Natakar nama je zatrdil, da se da ta aromatična nebesa najti praktično v vsaki trgovini, pa sva zjutraj žalostno ugotovila, da to ne drži.

Celovec

Zjutraj sva se okrepčala v hotelu, se na kratko pogovorila z lastnico, ki redno dopustuje v Izoli, in že sva stopala proti centru, da ga doživiva še podnevi. Prehodila sva ga po dolgem in počez. Center namreč ni zares velik, je pazelo raznolik in ponuja ogromno vsebine. Najživahnejši je bil zagotovo del, kjer je bila Benediktinska tržnica, ponujali so vse, kar pride na pamet ob besedi Avstrija. Od domačega žganja, klobas, mesnin, piva, prest… zares bogata ponudba, ki je delovala zelo pristno.

celovec vodic

Med sprehajanjem sva lahko slišala bogat nabor jezikov, s katerimi so se ljudje sporazumevali. Od nemščine, slovenščine in angleščine, do italijanščine, madžarščine…. Celovec je res svetovljansko mesto, kjer je na ulicah tako podnevi kot zvečer opaziti veliko ljudi, še posebej mladih.

Celovec vodenje

Celovec predstavlja odlično možnost za kratek oddih, z vsem, kar ponuja v svoji okolici, pa se lahko ustavite tudi za daljše počitnice. Obiskala sva ga novembra, ko res ni čas za bogato turistično ponudbo in samo za eno noč, pa sva res imela kaj za videti, ne da bi sploh zapustila mestno jedro. Toplo priporočam obisk, še poseben čaroben je v decembru, ko zaživi v lučkah.