Rojstni dan pri Vina Bordon

Včeraj je imel dedi rojstni dan – vse najboljše dedi! Že pred časom smo se v družini pogovarjali, kaj bi mu lahko za ta dan pripravili in nekdo je omenil pršut in vino – tako je nastala ideja za ta dan. Z desetimi leti izkušenj z vodenjem turističnih skupin v Slovenski Istri, sem v mislih preletel vse vinske kleti in razmislil, kje imajo dobra vina, lepo pozicijo, prijazen odnos do gostov, dobro razmerje med ceno in kvaliteto, ter zgodbo za povedati – in se odločil najprej kontaktirati Vina Bordon.

Tako smo se odpravili v Dekane, kjer se ob reki Rižani nahaja vinska klet Bordon. Imeli smo srečo z vremenom – bilo je sončno, a za konec avgusta ne prevroče. Gostitelji so nas prijazno sprejeli s penečim rozejem in tako smo se posedli za mizo pod lipo na ličnem dvorišču. Bilo je tudi nekaj drugih gostov in ob kramljanju ob mizi je pol urice hitro minilo. Takrat se je začela predstavitev zgodovine družinskega podjetja in voden ogled po vinski kleti.

Najrej je bila predstavljena zgodovina tega kraja in kako so se še pred stoletjem bavili z mlinarstvom na reki Rižani. Ogledali smo si ostanke mlina z notranje in zunanje strani – nekoč so tu imeli 5 mlinov, med prvimi v teh krajih so imeli elektriko in trenutno raziskujejo, če ni morda v gostih tu nekoč bil tudi slavni elektroinženir Marconi.

Nato smo ogled nadaljevali z vinsko kletjo, kjer so nam opisali cel proces, kako iz grozdja nastane vrhunsko vino. Naučili smo se, da je to veščina, ki zahteva zelo veliko znanja in predanosti. Tu smo tudi odkrili, da je večina sodov v kleti narejenih iz slovenskega lesa. Po principu “najprej kultura, pol se žura” smo po tem teoretičnem delu prešli na bolj sočen praktični del:

Vsi izkušeni pivci vedo, da ni modro piti vina na prazen želodec, zato smo se morali malo podkrepčati z narezkom mesnin in sira. Doma pridelani pršut, panceta in salama so bili odlični – kar topili so se v ustih. Imeli smo možnost poizkusiti tudi odlično ekstra deviško oljčno olje – Bordon. Otroci so dobili zelo dober – ne presladek grozdni sok in kasneje tudi pannacotto z gozdnimi sadeži.

V naši degustaciji vin smo imeli naslednja vina: Penina Rose, Malvazija, Refošk, Bon d’Or in Rumeni Muškat. Naši slavljenci – ki se spoznajo na vina, so bili s predstavljenim zelo zadovoljni in so pohvalili simfonijo različnih okusov. Sam sem bil ta dan voznik in se tako omejil na kozarec Refoška – v katerem sem našel vse tisto, kar mi je pri Refošku všeč!

Doživetje nas je tako prepričalo, da smo se odločili vzeti tudi nekoliko na zalogo – zmagovalca degustacije sta bila Bon d’Or in Rumeni Muškat – dedi in babi sta vzela ti dve steklenici, mi smo mu častili še eno Anabelo in zase vzeli še en Evin Rose.

Na koncu sem si vzel še pet minut za eno “ART” fotografijo:

Zadovoljni smo se tako odpravil novim dogodivščinam naproti. Izušnjo pri Vina Bordon lahko le priporočimo dalje. Trenutno za konec tedna ponujajo takoimenovane “Istrske špuntine” – istrske prigrizke, kot recimo to, kar smo imeli mi, ali pa ombolo (svinjski kare) in bobiče (tipična mineštra s koruzo).

Pa lep pozdrav iz Dekanov!

Demian Sem, lokalni turistični vodnik