Turistična vodenja, financirana s strani STO

V agenciji Na poti, turistične storitve smo uspeli s prijavo na razpis Slovenske turistične organizacije (STO) in tako letošnjo jesen ponujamo turistične vodene oglede, ki so financirani s strani STO in tako za goste brezplačni. V pogojih razpisa je bilo opisano, kakšne vrste vodenih ogledov se od kandidatov pričakuje in nekateri pogoji so bili, da so vodeni ogledi lokalni, s poudarkom na ekologiji in trajnostnem razvoju, drugačni od obstoječih standardnih ogledov in tako smo oblikovali pet edinstvenih ogledov, ki jih predstavljamo tu spodaj. Na dnu strani pa so datumi, kdaj so vodeni ogledi na razpolago.

Ribiško mesto

Ta voden ogled poteka v starem delu mesta Izola in je na temo vsega, kar je povezano z ribami in ribištvom – zgodovina ribištva v Izoli, tehnike lova, vrste rib, morska kulinarika. Ogled poteka ob izolski promenadi do pristanišča – mandrač in po glavnem pomolu. Ogled je možno nadgraditi z obiskom muzeja Izolana. Na koncu ogleda se gre na “carinski” pomol loviti sipe. Laks in vabe dostavimo mi, ogled je pa priporočljiv v popoldanskih urah, ker potem zvečer sipe bolje prijemljejo.

Korenine naših non

Ogled se odvija v Hrastovljah in je prvenstveno posvečen zgodovini Šavrink, žensk, ki so pogumno peš hodile iz Šavrinskega hribovja v Trst prodajati sadje, zelenjavo, kruh in jajca. Razlaga o Šavrinkah poteka pri njim posvečenem Pohlenovem kipu, ki se nahaja pod slikovitim Kraškim robom. Ogled se nadaljuje skozi vas Hrastovlje, kjer se spozna istrsko arhitekturo in življenjske običaje, ter se zaključi v cerkvi Sv. Trojice, ki je s srednjeveškimi freskami in plesom smrti ena največjih kulturno-zgodovinskih atrakcij Slovenske Istre.

Najlepši del Parencane

Tu gre za kolesarski izlet, ki se začne na koprski promenadi in se nadaljuje po kolesarski cesti Parencana v smeri Izole in Portoroža. Parencana je nedvomno ena najlepših kolesarskih poti v Sloveniji in poteka po trasi nekdanje ozkotirne železnice Trst – Poreč in je zaradi zmernih naklonov primerna za skoraj vse kolesarje. Na ogledu se ustavimo na več fotogeničnih točkah in razložimo tudi kulturno-zgodovinski pomen nekdanje železnice in sedanje kolesarske poti “zdravja in prijateljstva”. Dolžina izleta je odvisna od kondicije gostov in časa na razpolago – možno pa je prekolesariti vse do Sečoveljskh solin. Kolesa za goste niso vključena v ogled in lahko imate lastna, vam pa z veseljem svetujemo tudi za rent-a-bike najem v Kopru.

Oljkarstvo v Krkavčah

Voden ogled se začne pri Krkavšekm kamnu, skrivnostnemu kamnu iz antike, okoli katerega se je razvilo veliko zgodb in interpretacij. Nato se nadaljuje na cesti proti Krkavčam, ki je obdana z olčjnimi nasadi in kjer se razloži vse o oljkarstvu v Slovenski Istri. Nato sledi obisk Hiše Carcauec, kjer proizvajajo lastno oljčno olje Carcauec in druge z oljkami povezane izdelke – vložene oljke, kozmetika iz oljčnega olja, čebeljega voska in sivke. V hiši Carcauec so strokovnjaki za vzgajanje oljk in z veseljem odgovorijo tudi na zahtevnejša vprašanja v zvezi z oljkarstvom. Sledi tudi degustacija oljčnega olja in možnost nakupa izdelkov. Ogled se nadaljuje v Krkavčah, ki so ena izmed najbolj slikovitih vasi Slovenske Istre.

Sproščujoči Strunjan

Domačini na Obali si radi “polnimo baterije” in se povežemo z naravo na sprehodih od Belvederja do Strunjana. Ta vodeni pohod se tako začne na hribu Belvedere na Izolo in se nadaljuje skozi Strunjanski krajinski park ter okoli strunjanskih solin do Resorta Salinera. Eno izmed priporočil razpisa Slovenske turistične organizacije je bilo tudi vključiti katero izmed edinstvenih turističnih atrakcij področja, kjer se ogledi odvijajo. Resort Salinera je pred leti dobil nagrado Sejalec za inovativni turistični produkt, katerega del je tudi bioenergetski park pred Hotelom Salinera in smo ga zato vključili v ta vodeni ogled. V bioenergetskemu parku pokažemo nekaj preprostih čigong vaj, vzetih iz zakladnice tradicionalne kitajske medicine.

Razpoložljivi datumi in druge informacije

Zaradi razglasitve epidemije in omejevanja storitev vodeni ogledi trenutno niso na voljo. Ko bodo vodeni ogledi spet mogoči, bomo to objavili na Facebook strani Na poti, turizem in marketing.

V teku enega dneva je možno rezervirati tudi več ogledov. Število ljudi je od 1 do 30, kar pomeni, da se lahko vodenega ogleda udeležite tudi sami ali v skupini le nekaj oseb. Vodene oglede financira STO in so tako za goste brezplačni. Med pogoji razpisa je tudi najmanj ena slika vodenega ogleda in objava na Facebooku, na katerem so vidni tudi gostje, vendar so zaradi GDPR zakonodaje slike narejeno tako, da gostje na slikah niso prepozavni (slikanje iz hrbta ali pa zameglitev obrazov).  Za vse dodatne informacije in rezervacije nas lahko pokličete na 051/210-390 ali nam pišete preko kontaktnega obrazca.