Vodeni ogled mest so super dogodivščina!

Obisk mesta z razgledanimi in zabavnimi turističnimi vodniki je super doživetje. Zdravo se sprehodimo, izvemo veliko novih reči, slišimo kakšno zabavno zgodbo, naredimo par dobrih fotografij, spoznamo nove ljudi… Tako v Sloveniji, kot na celem svetu, se je v zadnjih letih vedno več ljudi odločalo za tovrstna turistična doživetja!

2020 je za turistične vodnike leto izrednih razmer

Vendar so zaradi koronavirusa in vsega, kar je ta s sabo prinesel, letos razmere za potovanja in vodene oglede zelo slabe. Ravno te dni je v medijih govora o slabem položaju turističnih vodnikov (in avtor teh vrstic seveda navijam, da bi se turističnim vodnikom še kako pomagalo). Vendar namen tega članka ni izpostavljati vseh okoliščin, v katerih so se turistični vodniki znašli, temveč poudariti eno pozitivno spremembo, ki bi se jo lahko naredilo, da bi turistični vodniki imeli vsaj nekoliko več posla.

V Sloveniji turističnih vodnikov nismo še vajeni najemati v malih skupinah!

S kolegi turističnimi vodniki sem se te dni pogovarjal, da ne pomnimo veliko primerov, ko bi domači gostje najeli turističnega vodnika individualno – par, družina ali skupina prijateljev. V Sloveniji smo turistične vodnike navajeni najemati skupinsko – šolski izleti, izleti turističnih agencij, izleti s sodelavci v podjetju… In čeprav je domačih gostov zaradi voucherjev in manj potovanja v tujino v turističnih krajih veliko, se jih zelo malo odloči za vodene oglede mest.

Dosti tujih gostov vodnike najema individualno

Od dosti tujih gostov smo vodniki vajeni drugačnih običajev. Nemci, Angleži in Američani pogosto najamejo vodnika za maloštevilčno skupino. Všeč jim je, da se izognejo velikim skupinam in da imajo z vodnikom bolj oseben in doživet odnos. Tudi sam vodnik se lahko bolje posveti prav tem gostom in na splošno, tako med izkušenimi popotniki, kot tudi turističnimi vodniki velja, da so takšni vodeni ogledi najboljši.

Promocijska akcija spodbujanja maloštevilčnih vodenih ogledov

Veliko kolegov po Sloveniji v tem obdobju ponuja zelo kvalitetne vodene oglede po zelo ugodnih cenah, vendar bi odziv med turisti lahko bil nekoliko boljši. Pri nas v agenciji Na poti, turistične storitve pozdravljamo trud naših kolegov in vam zelo priporočamo njihove oglede. K promociji vodenih ogledov mest v maloštevilčnih skupinah pa prispevamo še svoj delež in zato…

V obdobju od 5.8. do 20.8.2020 prvim petim skupinam do 9 oseb, ki se prijavijo, povsem brezplačno ponujamo vodene oglede Pirana, Izole, Kopra ali Trsta!

Zaželjeno je le, da kaj od doživetega delite, všečkate, komentirate na socialnih omrežjih Facebook, Instargram in Twitter, ter tako pripomorete k ozaveščanju, da je voden ogled mesta lahko super dogodovščina, tudi če se je na ogledu z malo skupino. Za vse informacije in rezervacije nas lahko kontaktirate na +386 51 210 390 ali nam pišete preko spletnega obrazca. 

Pa lep pozdrav,

Demian Sem, lokalni turistični vodnik v občinah Piran, Izola, Koper, Ankaran in incoming turistični vodnik v zahodni Sloveniji, hrvaški Istri in Furlaniji – Julijski krajini