Celodnevni izlet v Ljubljano

Prejšnji konec tedna sem imel naročeno zadnje vodenje to pomlad za goste iz ladje Aida Aura, ki letos pristaja tudi v Trstu. Stranke na tej ladji so predvsem nemško govoreče in večinoma prihajajo iz severnega dela Nemčije. Z avtobusom, na katerem je bilo 24 gostov, smo se na pot do Ljubljane odpravili pred 9. uro.

Aida Aura, v ozadju staro tržaško pristanišče
Aida Aura, v ozadju staro tržaško pristanišče

Med vožnjo sem jim predstavil Trst, Furlanijo – Julijsko Krajino, Kras, Slovenijo in Ljubljano. Vožnja je trajala dobro uro in pol in pred začetkom vodenega ogleda mesta smo šli še na kratko panoramsko vožnjo okoli središča. Ogled smo nato začeli na Kongresnem trgu. Med vodenjem nisem utegnil fotografirati, tako da so vse slike nastale v prostem času, ki smo ga imeli po ogledu. Samo vodenje je trajalo skoraj 3 ure, tako je namreč bilo naročeno s strani agencije, ki je izlet organizirala. Skupaj z uro in pol vožnje do Ljubljane sem tako verjetno postavil svoj nov osebni rekord v neprekinjenem govorjenju v nemškem jeziku.

Iz Kongresnega trga smo šli do Prešernovega trga, od tu do Zmajskega mosta in do stolnice, nato mimo Mestne hiše do Starega trga. Od tu do Ljubljanice in čez Čevljarski most, pa še do NUK-a in Križank. Tu smo se odločili, da smo že malo utrujeni in da je postalo vroče, tako da smo si vzeli čas prosto.

Nabrežje Ljubljanice
Nabrežje Ljubljanice
Pijača v senci ob reki
Pijača v senci ob reki
Mestna hiša
Mestna hiša
Slovenska vrata
Slovenska vrata
Stari trg
Stari trg
Tromostovje
Tromostovje
Prešernova muza
Prešernova muza

Ljubljana je bila živahna, na nekaj krajih je potekal festival znanosti, nekje so igrali poulični glasbeniki, veliko je bilo turistov. In vroče je bilo! S skupino smo se ponovno dobili na Prešernovem trgu in se odpravili proti avtobusu na Kongresnem trgu. Po uri in pol vožnje smo se v Trstu poslovili. Z izletom so gostje bili zelo zadovoljni.

Leave a Comment