Erazmusovi študentje v Sečoveljskih solinah

Danes sem imel vodenje skupine tujih študentov po Sečoveljskih solinah. Razlagal sem jim v angleščini. Vreme je bilo prijetno sončno in vetrovno. Vodeni ogled je trajal dobro uro.

soline1-560

Sečoveljske soline so pomemben zaklad naravne in kulturne dediščine, ki ga premore slovenska obala. V njih lahko spoznamo tradicionalni način pridelave soli, ki je edinstven v svetovnem merilu, ker poteka na posebni podlagi, imenovani petola. Danes s skupino pridelave soli seveda nismo videli, saj le ta poteka v poletnih mesecih.

soline2-560

Iz vidika naravne dediščine so soline pomemben habitat za veliko vrst živali in rastlin. V njih so opazili že približno 250 različnih vrst ptic. Med drugim tudi flaminge. Velika večina opaženih vrst ptic je ptic selivk, za katere soline predstavljajo postojanko na poti med selitvijo. Za opazovanje ptic je bolj zanimiv južni del solin, imenovan Fontanigge, kjer so izdelavo soli že več desetletij opustili.

soline3-560

Severni del solin se pa imenuje Lera in v tem delu sol pridelujejo še dandanes. Današnje vodenje je potekalo le v tem, severnem, delu. Študentje, ki so v teh krajih zaradi Erazmusove izmenjave, so bili nad solinami navdušeni.

Leave a Comment