Izlet v Postojno in Predjamo

Danes je bila v koprskem pristanišču zasidrana ladja Insignia, ki je v lasti družbe Oceania Cruises. Za turistično agencijo Istranka sem imel za štiri ameriške goste naročen izlet v Postojnsko jamo in Predjamski grad (http://kopershoreexcursions.com/postojna-cave-private-tour/). Z ladje so prišli ob dogovorjeni uri in kmalu smo se s kombijem odpravili na pot proti Postojni.

Insignia
Insignia
Opel Vivaro
Opel Vivaro

Gostje so bili zelo radovedni, posebno veliko jih je zanimalo o Jugoslaviji, njenem razpadu in o vojni na Hrvaškem in v Bosni. Ob cesti smo si ogledali tudi posledice zimskega žleda. Povedal sem jim še o Krasu, Sloveniji, lipicancih, Škocjanskih jamah in še o veliko drugih rečeh. Vreme je bilo ravno pravšnje za obisk jame in gradu, torej hladno in deževno. Vstop v Postojnsko jamo je bil ob 11. uri, goste sem pa tokrat počakal pred jamo, kjer sem med drugim tudi nekoliko osvežil znanje o Predjamskem gradu.

Vhod v Postojnsko jamo
Vhod v Postojnsko jamo

Po obisku jame so bili gostje z videnim zelo zadovoljni. Niso se pa želeli dlje zadrževati na tem kraju, zato smo se kmalu odpravili naprej do Predjame.

Predjamski grad
Predjamski grad

“Najslavnejši prebivalec gradu je bil gotovo vitez Erazem Predjamski, ki se je v 15. stoletju uprl cesarski samovolji. O njem danes živijo številne legende, ki ga na eni strani poveličujejo kot strastnega, lepega, plemenitega viteza, na drugi prikazujejo pa kot razbojnika, roparskega viteza, ki ga je slednjič smrt doletela na stranišču.

Grad je dostopen samo z ene strani, toda legenda pravi, da se je razbojniški Erazem oskrboval s hrano in pijačo skozi skrivni rov, ki iz starega gradu pripelje na površje. Medtem je cesarjeva vojska leto in dan zaman oblegala njegov grad. Erazem je podlegel šele zaradi zvijače nasprotnikov in podkupljivega služabnika.” (vir: www.postojnska-jama.eu)”

Po tem, ko mi je nekako le uspelo najti prosto parkirišče in sem gostom predstavil grad in njegovo zgodovino ter jim povedal tudi kako zanimivost, kot je recimo ta, da so v gradu snemali film z Jackie Chanom, smo se odpravili še na ogled “labirinta” znotraj gradu.

Srednjeveška jedilnica
Srednjeveška jedilnica
Pogled iz jame za gradom
Pogled iz jame za gradom
Viteška sala
Viteška dvorana

V gradu je urejen muzej, v katerem je prikazano srednjeveško življenje graščakov, pohištvo, orožje, trofeje in tudi arheološka zbirka s predmeti, ki so jih našli v predjamskih podzemnih sistemih.

Proti koncu ogleda gradu smo se ustavili še v tamkajšnji trgovini s spominki, kjer je bilo možno brezplačno poizkusiti medico ter različne vrste medu. Američani so bili presenečeni nad tem, da imamo v Sloveniji toliko različnih vrst medu in tudi nad tem, da slovensko čebelarstvo sodi v sam svetovni vrh.

Trgovina s spominki v Predjamskem gradu
Trgovina s spominki v Predjamskem gradu

Od Predjame smo se skozi vas Landol odpeljali še na panoramsko vožnjo po notranjski pokrajini in nato na avtocesto proti Kopru, kjer smo ob štirih popoldan izlet zaključili.

 

 

Leave a Comment