Izlet v Škocjanske jame in Ljubljano

V četrtek je bila v Kopru zasidrana ladja Nautica in za agencijo Istranka sem imel naročen izlet s štirimi Američani v Škocjanske jame in Ljubljano ( http://kopershoreexcursions.com/explore-on-your-own/). Običajno so potniške ladje v Kopru zasidrane dopoldan, ta je pa v pristanišče priplula šele pred poldnem, tako da smo z gosti krenili nekoliko po 12. uri. To je bil zame tako imenovani vozi-vodi izlet, saj smo se na pot odpravili z Opel Vivarom, ki sem ga vozil sam.

Nautica
Nautica
Opel Vivaro
Opel Vivaro

V Škocjanskih jamah so gostje imeli vhod ob 13. Medtem ko so se oni sprehodili ob reki Reki sem sam jedel kosilo v restavraciji Mahnič pri vhodu v jame in jih moram tokrat prav pohvaliti, da so naredili odlično zelenjavo na žaru. V slabih dveh urah so se gostje vrnili z ogleda, potni, a navdušeni. Odpeljal sem jih še do razgledne točke na vas Škocjan. Nato smo se kmalu po sladoledu odpravili proti Ljubljani.

Škocjan
Škocjan

V Ljubljani smo parkirali v bližini Trga francoske revolucije in se od tu mimo Križank odpravili do Ljubljanice. Od tu pa ob reki, pa čez Čevljarski most in do Prešernovega trga. Vreme je bilo toplo in sončno, Ljubljana pa zelo živahno obiskana, z mladino, ki je pila kavo v lokalih ob nabrežju, kar je na moje goste iz Michigana in Texasa naredilo zelo “cool” vtis.

Frančiškanska cerkev na Prešernovem trgu
Frančiškanska cerkev na Prešernovem trgu

Od tu smo se odpravili še v stolnico ter mimo tržnice na nabrežje pri Zmajskem mostu, kjer smo si še sami privoščili oddih na stopnicah ob Ljubljanici. Gostje so spili nekaj vina, jaz pa sem fotografiral zmaje na mostu. Po tem so bili že tako utrujeni, da se jim več kot toliko ni dalo raziskovati in smo se zato odpravili nazaj do kombija.

Freske v stolnici
Freske v stolnici
Zmajski most
Zmajski most
Prešernov spomenik
Prešernov spomenik

Po vožnji do Kopra smo tam naredili le kratko panoramsko vožnjo in se deset minut ustavili na Titovem trgu. V primerjavi z Ljubljano je bil Koper zelo miren in Američani so bili zadovoljni, da so se raje odločili za obisk prestolnice. Nato sem jih peljal še nazaj do ladje, kjer smo se prisrčno poslovili…

 

Leave a Comment