Izlet z barko, piknik in kopanje

V soboto sem imel naročeno spremljanje in vodenje turistične skupine na izletu z barko od Kopra do Pirana. Storitev je naročila turistična agencija Istranka, ki ima sedež ravno blizu pomola v Kopru, kjer smo začeli. S skupino avstrijskih gostov smo se opoldne vkrcali na izletniško barko Zlatoperka, ki je sicer zasidrana v Izoli.

Zlatoperka
Zlatoperka

Počasi smo odpluli v smeri proti Piranu. Vreme je bilo kot naročeno za naš izlet. Gostje so se kratkočasili z 20-litrskim sodčkom ohlajenega Laškega piva. Sam sem pa med pogovorom s posameznimi gosti posnel tudi nekaj zanimivih fotografij slovenske obale.

Klifi pri Strunjanu
Klifi pri Strunjanu
Gojišča školjk
Gojišča školjk
Cerkev svetega Jurija
Cerkev svetega Jurija
Piranska Punta
Piranska Punta

Nato smo pristali na pomolu in se odpravili na enourni voden ogled mesta. Piran je bil na ta dan zelo razgiban, saj sta na Tartinijevem trgu ravno potekala sejem starin ter poroka z veliko povabljenimi svati. Od glavnega trga smo se sprehodili do cerkve in potem dol do Trga 1. maja, nato so gostje imeli še četrt ure časa za kavo. Avstrijskim gostom rad kaj povem o obdobju zgodovine, ko je bil Piran v Avstro-ogrski monarhiji in da je bil zadnja postaja tramvaja, ki je do tu vozil iz Lucije vse do leta 1947.

Tartini in sejem starin
Tartini in sejem starin

Izlet smo z barko nadaljevali vse do Bernardina. Gostje so bili že lačni in posadka Zlatoperke je brž vrgla sardele na žar in zamešala tržaško omako. Pri razgledu na Portorož in Sečoveljske soline smo nato obrnili in začeli z ribicami na krožniku pluti nazaj vse do Belih skal pred Izolo, kjer smo po malici imeli še čas za kopanje. Mladi avstrijski gostje so bili kar pogumni in nekateri med njimi so prikazali prave skoke v vodo s salti naprej in nazaj.

Sardele na žaru
Sardele na žaru
Grand hotel Bernardin in Hotel Histrion
Grand hotel Bernardin in Hotel Histrion
Kopanje pri Belih skalah
Kopanje pri Belih skalah

Po kopanju nas je čakala le še pot do Ankarana, kjer so bili gostje nastanjeni v kampu Adria. S kapetanom Zlatoperke sva od skupine dobila v teku izleta še velikodušni darili in sicer vsak steklenico vina iz pokrajine blizu Dunaja, od koder so gostje prihajali. V Ankaranu smo se nato poslovili in se odpravili večeru naproti…

 

 

Leave a Comment