Izobraževanje o Pulju – 2.del

Še nekaj dni me loči od mojega prvega samostojnega vodenega ogleda Pulja in časa je še dovolj, da se lahko še kaj novega naučim. Če sem v prvem delu orisal, kako se je Pulj razvijal skozi zgodovino, pa se bom v tem postu osredotočil na nekatere najpomembnejše atrakcije, ki jih kraj ima in kaj se o njih gostom razlaga.

panorama Arena, šesti največji amfiteater na svetu, je bil zgrajen v obdobju med letom 2 pr.n.š. in 14 p.n.š. Uporabljali so ga predvsem za gladiatorske predstave. Do 15. stoletja naj bi bil skoraj nedotaknjen, v beneškem obdobju pa naj bi kamne iz amfiteatra uporabljali pri gradnji mestnih palač. Dandanes ga uporabljajo za gledališke predstave in koncerte in na njem je nastopilo že več svetovno znanih imen: Sting, Julio Iglesias, Luciano Pavarotti, Anastacia, Norah Jones, Alanis Morisette in drugi. Trenutno lahko amfiteater sprejme do 5.000 obiskovalcev.

tempelj2Avgustov tempelj iz 1. stoletja se je nahajal na glavnem rimskem trgu – forumu, ki se je imenoval Pietas Iulia. Posvečen je bil takratnem rimskemu cesarju Gaju Avgustu Oktavijanu in boginji Romi, kajti Avgust ni želel, da bi bili templji posvečeni le njemu in ne tudi kakšnemu božanstvu. Nekoč se je nad templjem nahajal napis Romae Et Augusto Caesari Divi E Patri Patriae (Romi in Avgustu Cezarju, božanskemu sinu, očetu domovine). V času Bizanca so hram uporabljali kot cerkev, kar je omogočilo, da se je tempelj sploh ohranil. Leta 1944 je bil popolnoma uničen v zavezniškem bombardiranju mesta in leta 1947 rekonstruiran. Danes služi kot lapidarij, v katerem si lahko ogledamo antične kamnite in bronaste skulpture.

slavolok2Slavolok Sergijcev, ki ga včasih imenujejo tudi Zlata vrata, izvira v obdobje konec 1. stoletja pr.n.š. Poveličuje družino Sergijcev, ki je bila pomembna družina v Puljski koloniji (takrat Pulj še ni bil na rimskem ozemlju, temveč je bil kolonija). Oblikovan je v pozno-helenističnem slogu, relief na slavoloku pa prikazuje bojno kočijo, ki jo vlečejo konji. Skozi zgodovino je pritegnil pozornost veliko umetnikov, med drugimi tudi Michelangela, ki je o njem naredil tudi študijo.

katedrala2Katedrala Marijinega vnebovzetja je baročna cerkev z baročnim zvonikom iz 18. stoletja, ki pa je bila zgrajena na temeljih predhodne triladijske bazilike iz 5. stoletja. Predvidevajo, da se je v rimskih časih tu nahajal Jupitrov tempelj. Med bombardiranjem v drugi svetovni vojni je bila katedrala močno poškodovana in leta 1947 rekonstruirana.

obcinaObčinska palača se nahaja poleg Avgustovega templja na glavnem trgu. Na tem mestu je administrativni sedež v Pulju že iz 9. stoletja, sedanja palača pa izvira iz 13. stoletja. Je pravi učbenik umetnostno-zgodovinskih slogov, saj na njej lahko najdemo romanske, gotske, renesančne in baročne podrobnosti.

gradNa hribu sredi starega dela Pulja se nahaja tako-imenovani Kaštel, utrdba, ki je v tlorisu zvezdaste oblike s štirimi kraki in so ga zgradili v 14. stoletju v času beneške vladavine z namenom, da so nanj postavili topove. Danes se v njem nahaja zgodovinski muzej Istre.

franciskanskiIz 13. stoletja izvira Frančiškanska cerkev poznoromanskega sloga z gotsko rozeto nad vhodom in gotskim portalom. Ob cerkvi se nahaja tudi frančiškanski samostan.

teaterIn za zaključek še “art” fotografija, ki mi je najbolj všeč med vsemi, ki sem jih na ta dan naredil in prikazuje borovec nad ostanki rimskega gledališča iz 2. stoletja. V prispevku sem zelo površinsko opisal nekatere izmed najbolj pomembnih puljskih znamenitosti, zdaj pa se nadaljuje delo bolj podrobnega raziskovanja teh atrakcij. Kupil sem si tudi 150 strani debelo knjižico o Pulju, ki pa čaka bolj mrzle mesece, da bom imel dovolj časa jo prebrati v celoti.

Lep pozdrav, Demian

Leave a Comment