Kolesarjenje v Slovenski Istri

Ta vikend se je v Izoli odvijal Adria bike show, ki je predstavljal otvoritev kolesarske sezone v Sloveniji. Na tridnevni prireditvi si je bilo možno ogledati kar nekaj stvari. Odvijal se je sejem koles, kolesarske opreme, ponudbe turističnih agencij za potovanja s kolesom… Višek je predstavljala dirka profesionalcev in rekreativcev v nedeljo, na kateri je bilo moč videti in občutiti, kako vznemirljive so kolesarske dirke v resnici in koliko organizacije zahtevajo.

Izola bike
Tako je tudi nas sončen vikend zvabil na kolo prvič letos. Po čiščenju prahu in polnjenju zračnic smo ugotovili, da smo tehnično dobro pripravljeni, zato smo hitro zajahali naše rakete na dveh kolesih in se odpeljali na otvoritveno vožnjo proti Simonovemu zalivu mimo marine in Svetilnika vse naprej do kolesarske steze proti Kopru, kjer smo ujeli še zadnje sončne žarke, ki so nas pozdravljali iz klifov nad Belimi skalami. Tako smo na hitro okusili malo kolesarskega vetra v laseh in svobode, ko švigaš mimo dreves in pa avtov, ki stojijo v koloni…

Med kratko vožnjo smo se pogovarjali, kako je lepo živeti v kraju, kjer lahko veliko kam prideš s kolesom, kjer so kolesarske poti dokaj dobro urejene in kjer so ceste med hribčki in grički še toliko odmaknjene in nepoznane, da lahko sproščeno kolesariš in uživaš tudi v lepi naravi. Tako smo planirali mini kolesarske izlete, ki nas letos še čakajo.

Izola bike 2
Na območju Istre je potovanje s kolesom doživetje, ki je primerno za vse, ki radi kolesarite. Najdejo se krajše ture z veliko zanimivimi postanki za družine, lahko se podate na lahkotno kolesarjenje, kjer spoznavate kraje, naravo, če pa ste prav zagreti, se tudi za vas najde kar nekaj zahtevnejših tur, kjer vam bodo hvaležna tudi vaša pljuča, ki se bodo nadihala prijetnega, z morjem ovlaženega in osveženega zraka.

Kolo
V Istri je mogoče veliko kolesariti. Lahko se podate na lahkotno in morebiti najbolj znano kolesarsko pot v bližnji in daljni okolici, Parenzano. Kolesarska pot je speljana po nekdanji trasi železnice, ki je povezovala Trst, Koper in Poreč. Na progo se lahko podate nekje od Škofij pa do Sečoveljskih solin in raziskujete tako podeželje kot mesta slovenske obale. Vožnja je dokaj lahkotna, in z izjemo kratkega odseka v Sv. Antonu, speljana proč od prometnih cest. Če želite uživati v izjemnih razgledih na koprski in tržaški zaliv, se lahko podate na pot proti Tinjanu, majhni, a zelo stari vasici na vrhu Tinjanskega hriba, na meji z Italijo. Vzpon na tej poti vam bo pobral več moči, a se z lepimi razgledi na vrhu vse poplača. V Istri je potovanje s kolesom za res srčne ljubitelje kolesarjenja možno skozi celo leto, saj se le redko zgodi, da bi jo zagodel sneg. Če pa vam zimske temperature ne ustrezajo, pa je kolesarjenje po Istri izvedljivo nekako od marca pa vse tja do oktobra, novembra oziroma kakor to dopuščajo temperature. Na Obali in v zaledju je veliko primerno urejenih kolesarskih poti in zato se lahko podate praktično v katerokoli smer si želite. Naj si bo do naslednjega mesta, vasi ali pa pod kraški rob v naravo, lahko pa se podate tudi do Hrvaške ali na kavo v simpatične Milje na italijanski strani.

Leave a Comment