Naravoslovni muzej Trst

Pred kratkim smo obiskali prirodoslovni muzej v Trstu (Museo civico di Storia Naturale). Že dlje časa smo se poigravali z idejo, da bomo na en deževni dan skočili do tega muzeja in deževen rojstni dan starejšega sina je bil prava priložnost.

Povedali smo mu, da gremo na izlet v neznano, moji sestrici naročili, naj vzame osebni dokument in že smo v avto navigacijo vpisovali ulico, kamor smo se namenili. Demian ima neprekosljivo orientacijo, ampak, da smo izletu dodali nekaj mističnosti, smo se odločili, da bomo sledili navigaciji. In seveda je bila naša pustolovščina še veliko večja, kot če bi se tja odpeljali ”na pamet” 🙂

vodenje trst

Vozili smo se po strmih uličicah in se končno predali po znaku, da je prej nami podvoz, kamor lahko zapeljejo le vozila z z maksimalno višino 1.6m. Tako se je Demian zopet izkazal in nas v zavidljivem času z zanimivo razlago o mimobežnih tržaških zgradbah zabaval do cilja. Muzej se sicer nahaja v bližini tržaškega sejmišča na ulici Tominz.

dinozavri trst

Po običajnem pošiljanju iz muzeja do nekaj 100 metrov oddaljene blagajne v drugem muzeju, se je naše raziskovanje pričelo s paličnjaki…ki so izgledali bolj kot…posušeni po drevesih plezajoči škampi. Oglejte si jih v muzejski garderobi in vedeli boste, zakaj sem jih poimenovala tako.

vodic trst

V pritličju je zavidljiva zbirka metuljev, hroščev in podobne golazni, ki v človeku zbuja zanimive občutke. Na stenah je veliko nagačenih živali od tu in tam. Ogled muzeja ni nikakor potekal po nekakšnem redu, ampak sva se z Demianom prepustila vodstvu mlajših. Tako smo pozdravljali ogromnega jamskega medveda, ki je živel pred 12 tisoč leti in poslušali res zanimivo oglašanje dinozavrov. Lahko smo potežkali dinozavrovo kost, pozdravljala so nas okostja, razlage in slike, ki so prikazovala preteklost, ko so planetu še vladali dinozavri. In dinozaver Antonio  je tudi muzejski protagonist. Živel je pred 70 milijoni let, dobro ohranjene fosile njegovih okončin pa je slučajno odkrila študentka, ki je leta 1994 raziskovala kamnine za svojo diplomsko nalogo.

muzej trst

Muzej se nahaja v dveh nadstropjih, in v zgornjem je predstavljen razvoj človeka, videli smo tudi rekonstrukcijo Lucy, dobre 3 milijone let starega okostja človečnjaka ženskega spola, ki so ga odkrili v Etiopiji. Poznate Lucy in the sky with diamonds od Beatlov? To pesem sta poslušala raziskovalca tisti večer, ko sta okostje odkrila.

naravoslovni muzej trst

Simpatičen je prikaz morskih bitij in morski pes, ki nas prestraši za zastorom. V muzeju najdemo tudi okostje indijskega slona, ki je zares ogromno in umetelno izrezljan slonov okel, umetnost, ki je danes prepovedana. Zanimiv je prikaz jame in povečanih jamskih živali, pa tudi nazoren povečan prikaz kraškega gozda.  Demian je odkril hiško, ki je prikazovala, kje in kakšne živali je povsem normalno najti v hiši in me trepljal, češ, da naj pogledam, da je vse to normalno in da ga prevečkrat po nepotrebnem kličem zaradi ”žvadi” v stanovanju. 🙂

zivali trst

Muzej je odlična točka za obisk za otroke od 4 let naprej in toplo priporočen tudi vsem odraslim. Cenovno je zelo dostopen, za odrasle se odšteje 3 €, za otroke od 6 let naprej nekaj manj, mlajši pa v muzej vstopijo brezplačno.

ogled trst

Z zadovoljstvom sem odkrivala tudi njegovo prilagojenost za osebe z učnimi težavami in vedno me veseli, ko vidim, da se kakšno področje, na katerem se aktivna tudi sama, udejanja tudi v praksi.

Muzeju manjka le kakšen prijeten kafič in muzejska trgovina s ponudbo, ki se jih otroci in starši ne bi mogli upreti.   Več si lahko pogledate na njihovi spletni strani: http://www.museostorianaturaletrieste.it/

Za ogled Trsta in njegovih znamenitosti pa lahko kontaktirate nas! Z veseljem vas popeljemo po tem čudovitem mestu.

Ines

Leave a Comment