Po Rosičih gor in dol

obala vodnik

Pred kratkim smo se odzvali na povabilo dobrih prijateljev in smo dan preživeli v zaledju slovenske Istre, v majhnem zaselku v bližini Gračišča, imenovanem Rosiči.

Sama in naša družina nasploh, ni ena tiste sorte, ki bi ji vožnja v bolj odročne vasice bila odveč, tako da se je naša pustolovščina začela že na zavitih cestah, s pogledi v gozd in pričakovanjem, kdo bo prvi zagledal kakšno divjo žival, ki je v teh lepih krajih zagotovo ne manjka.

Pričakovali smo sončen in prijetno topel pozno pomladanski dan, na dokaj izpostavljenem terenu pa nas je pričakala šibka, a mrzla burja in pogled na čudovito pokrajino.

obala vodič

V samo vasico smo se odpravili peš po mali cesti, ki je z obeh strani na gosto posejana z borovci. V vsem miru in odsotnosti mestnega hrupa, je bil ta kratek sprehod zelo blagodejen za ušesa. Veter je v gozdu zavijal in nas božal z mehko glasbo dreves, prav tako pa smo bili deležni brezplačne ekološke aromaterapije. Res sproščujoče in dobrodošlo pred nastopom sezone 🙂

Sama vasica je resnično majhna in v njej živi le še peščica ljudi in kar nekaj živali. Videli smo konje, s prijaznim gospodom pa smo krmili ovce in zajce pred zasluženim večernim počitkom.

obala vodenje

V vasi je nekaj lepo ohranjenih hiš in hišk, posebej nas je navdušil vodnjak, ki se šopiri na začetku naselja in v katerem so nekdaj dobivali vodo za živali. Oskrba z vodo je v teh krajih vedno bila bistvenega pomena, kar lahko vidimo tudi na primeru številnih kalov, ki so se ohranili do danes, kar nekaj pa so jih v zadnjem času tudi obnovili in s tem pomembno prispevali k ohranitvi biotske pestrosti na območju.

Istra vodenje

Preživeli smo čudovit dan v zaledju slovenske Istre. Zaključili smo ga z odlično istrsko pojedino, pečeno v kaminu . Kot ponavadi smo jo pomazali s kruhom prej, kot bi jo lahko ovekovečili za v digitalni svet.

Vabimo vas, da se nam pridružite na izletih v Istri, ki jo vedno radi razkazujemo ter raziskujemo in našo navdušenost radi delimo s popotniki, skupinami in turisti, ki se mudijo v naših krajih.

Ines

Leave a Comment