Priprave na vodenje po Trstu

Izgleda, da se je sezona za incoming turistične vodnike končno pričela. Telefon je začel pogosto zvoniti in naslednji teden imam v koledarju že štiri dni označene za vodenje skupin. Od teh dve skupini po Trstu in to v nemškem jeziku. In ker že kake pol leta nisem vodil niti v nemščini niti v Trstu, sem včeraj spravil vodnik in fotoaparat v nahrbtnik in se odpravil na sprehod po glavnem mestu Furlanije – Julijske krajine.

Trst560

Trst je bil v 19. stoletju pomembno mesto v svetovnem merilu, saj je bil glavno pristanišče Avstroogrske monarhije, do prve svetovne vojne mednarodno izjemno pomembne države. Marsikateri Slovenec tudi ne ve, da je v tistem obdobju v Trstu živela najbolj številčna slovenska skupnost kjerkoli. In marsikateri Avstrijec ne pozna pomena Trsta za Avstroogrsko, zato je vodenje skupine Avstrijcev po Trstu prav hvaležno delo, saj jih razlaga običajno zelo zanima.

Trst2-560

Vreme včeraj je bilo sončno, toplo in nekoliko vetrovno. Sprehod sem začel na glavnem trgu in se mimo Trga borze sprehodil do Ponteroša. Včeraj sem tudi prvič vstopil v pravoslavno cerkev San Spiridione, ki jo večina kolegov vodnikov vključi v svoj vodeni ogled Trsta, sam pa sem jo zaenkrat še preskočil. Zanimivo, da je pravoslavna vera v Trstu zelo prisotna, saj je dandanes srbska skupnost v mestu druga največja za italijansko. Sprehod sem nato nadaljeval še do Rimskega gledališča.

Trst3-560 Trst4-560

O Trstu se moram še veliko naučiti! Prvo, kar imam namen si pogledati, je kaj več o cerkvi San Spiridione, ter o pisatelju Umbertu Sabi, čigar kip se nahaja na poti, kjer običajno vodim skupino. Prav tako si moram pogledati, kaj to pomeni eklektični stil, s katerim je v vodniku opisano kar nekaj stavb v mestu…

Leave a Comment