Pulj

 

Lansko leto je bilo za našo družino zelo aktivno. Oba sva imela veliko dela. Jaz sem se res intenzivno posvetila razvoju dostopnega turizma v Sloveniji, Demian pa je imel ogromno vodenj po Sloveniji, pa tudi Italiji in na Hrvaškem. Z vsem dogajanjem nam je nekako zmanjkalo časa in volje za blog, zdaj pa sva se odločila, da bo zopet treba napisati kakšen prispevek.

Pula arena

Res radi raziskujemo bližnjo in daljno okolico in se čudimo krajem, pokrajinam, znamenitostim, ki nas včasih presenetijo prvič, na veliko destinacij pa se odpravimo tudi večkrat. Je pač tako, da se izobraževanje v turizmu nikoli ne konča.

Tako smo se na januarsko soboto zopet odpravili osvežit svoje znanje o Pulju. Kljub koledarski zimi nas je celo pot grelo sonce in komaj smo čakali, da prispemo na cilj. Tokrat smo si zadali podrobneje spoznati puljsko areno. Parkirali smo na parkirišču pod tem čudovitim spomenikom in se podali na raziskovanje. Najprej smo imeli kar nekaj problemov z iskanjem menjalnice, ki je naposled nismo našli, smo pa ugotovili, da je Pulj res prijazno mesto do otrok. Našli smo namreč par res simpatičnih igrišč, kjer se otroci lahko naigrajo v prijetni puljski klimi.

Odpravili smo se do arene, kjer smo po plačilu vstopnine vstopili v zanimiv svet kruha in iger. Jaz sem areno imela prvič možnost videti od znotraj in res sem lahko začutila grandioznost arhitekture in se kar filmsko vživela v dogajanje, kot je v notranjosti bilo nekoč. Sprehodili smo se po zunanjosti, pri čemer smo pogrešali razlago, table in druge materiale, s katerimi bi se lahko še bolj vživeli v ta poseben prostor. Sicer je, glede na napise na tablah, na voljo avdio vodič. Po ogledu zunanjosti smo šli še v kletne prostore arene, ki so nekoč služili za pripravo na spektakle, kletke za živali in prehod v mesto. V notranjosti je razstava, posvečena Rimljanom na tem območju. Videti je veliko amfor, na ogled pa sta tudi stiskalnici olja. Meni najbolj zanimiv pa je zemljevid krajev, kakor so si ga predstavljali Rimljani.

Pula vodenje

Ob izhodu iz muzeja se nahaja dobro založena trgovina z mnogovrstnimi spominki, kjer res lahko vsak najde kaj zase. Prav tako iznajdljivost in sodobnost sem pogrešala pri predstavitvi arene in razstave o Rimljanih.

Ker smo si tokrat zadali le raziskovanje arene, smo po trdem delu seveda začeli razmišljati o hrani. Kot naročeno smo poleg arene na hiši opazili veliko reklamo za picerijo, ki je posebej oglaševala, da so ‘approved by kids’ in verjamem, da veliko staršev kar trzne ob  misli na kosilo, kjer ni potrebno venomer opozarjati otrok, da morajo biti tiho in pri miru. Po ogledu ocene na Tripadvisorju pa je bila odločitev še toliko bolj trdna. Le nekaj minut stran se torej nahaja picerija Peekaboo, ki jo toplo priporočamo vsem, ki se v Pulji mudite z otroki, če pa vam otroški vrišč ni posebej po godu, pa se ji raje izognite. V sklopu gostišča se namreč nahaja tudi igralnica v 3 nadstropjih, ki se je izkazala za varno in odlično zabavišče med čakanjem na hrano. Za dobrih 25 evrov smo se vsi trije dobro najedli in napili, sin pa je z divjanjem po igralih poskrbel še za mirno pot domov in trdno nočno spanje.

Pulj vodič

Ines

Leave a Comment