Sprehod z italijanskimi Švicarji po solinah

Danes dopoldan so me iz solin poklicali, če bi bil pripravljen odvoditi skupino italijansko govorečih Švicarjev in ker se je ravno vse prav izšlo, sem bil ob 14:00 že na vhodu v krajinski park, da se z njimi tam sprehodim. Gostje so mi povedali, da so na večdnevnem izletu in da so te dni že obiskali Bled, Ljubljano, Škocjanske jame ter Piran in da so Sečoveljske soline zadnja postaja pred njihovo potjo domov. Dan je bil topel, vetroven, a oblačen.

Soline 1Soline 2

V tem obdobju ni videti, da bi se v solinah prav veliko dogajalo. Polja, v katerih se nabira sol (kristalizacijska polja) so bila suha in bilo je nazorno vidno, da v njih v tem obdobju pripravljajo ti. petolo, posebno podlago, ki je edinstvena za Sečoveljske soline in zaradi katere se blato in sol večinoma ne mešata. Prav zaradi te podlage je sol iz Sečoveljskih solin zelo bela, ne da bi jo rafinirali.

Soline 3

Gostje so bili z ogledom zadovoljni. Ob odhodu iz solin so se v tamkajšnji lično urejeni trgovini še dobro založili s sečoveljsko soljo. Tu moram prav pohvaliti linije izdelkov, ki jih v Sečoveljskih solinah proizvajajo ter tudi urejenost njihovih trgovin. In menda to sol hvalijo še nekateri svetovno znani kuharji.

Leave a Comment