Spremljanje skupine do Postojnske jame

V nedeljo sem imel naročeno spremljanje skupine nemško govorečih gostov z ladje Aida Aura, ki je bila zasidrana v Trstu, do Postojnske jame. Na pomolu sem bil že ob 8.30 in naredil nekaj slik ladje, ki bo letos v Trstu zasidrana še kake petnajstkrat. Okrog devetih smo krenili na približno uro trajajočo vožnjo do Postojne.

Aida Aura
Aida Aura
Aida Aura
Aida Aura

Med to vožnjo sem gostom razložil o Trstu, o Sloveniji, o Krasu ter o Postojnski jami. Vhod smo imeli ob 11 uri. Po vožnji z vlakcem smo se postavili na mesto za nemško govoreče skupine in počakali na vodnika. Nato smo se kilometer in pol sprehodili med stalaktiti, stalagmiti in ostalimi kraškimi fenomeni. V povprečju grem v Postojnsko jamo dvakrat na leto (pogosto skupine počakam zunaj) in to je ravno tako pogosto, da sem vsakič na novo očaran nad njo.

Briljant (levo)
Briljant (levo)

Gostje so bili nad videnim seveda zelo navdušeni. Kmalu po obisku smo se odpravili nazaj v Trst.

Pa nekaj za v bodoče uporabnih informacij  sem pridobil na ta dan:

  • v Postojnski jami plašče za v jamo posojajo le v toplejših mesecih, ker smatrajo, da je v mrzlih mesecih temperaturna razlika med notranjostjo in zunanjostjo tako majhna, da gostje na ogled že pridejo dobro oblečeni. V nedeljo je bilo zunaj kake 20 stopinj, pa plaščev niso imeli na razpolago. Zato bom v bodoče gostom možnost izposoje plaščev omenjal res le v poletnih mesecih.
  • sprehod po Postojnski jami je dolg približno 1.500 metrov. Če imamo v skupini gosta, ki meni da je to zanj preveč, so po dogovoru njihovimi vodniki možne tri različice: 1. gost lahko ostane na vlakcu  in se takoj pelje iz jame; 2. gost lahko ubere krajšo pot in preskoči najtežji del ogleda; 3. gost lahko ubere najkrajšo pot, ki je dolga približno 200 metrov in pelje naravnost do izhoda. Tam mora skupino počakati v tamkajšnji trgovinici. Te tri možnosti je treba gostu znati nazorno razložiti, sicer se lahko zmede, ker nima predstave, kaj ga v jami čaka.
  • v Trstu turistično informacijska pisarna ne dela v nedeljo popoldan. Niti, kadar je v mestu zasidrana ladja! Tako da gostom naslednjič ne bom razlagal, kje lahko dobijo zemljevid mesta. In pa seveda zelo nepodjetno s strani Tržačanov!

 

Leave a Comment