Umag

Vsakdo je vesel, če dobi kakšno zunanjo potrditev, da to, kar dela, dela dobro.  Ta teden je Demiana pričakalo prav posebno presenečenje. Zelo smo hvaležni!

turisticni vodic istra

Dober lokalni vodnik ve, da je treba znanje vseskozi osveževati in poglabljati, zato imamo prav vedno izgovor za kak lep izlet v okolico. Pretekli teden smo se mudili v Umagu.

Zanimivo bi bilo napisati kakšen zapis o tem, kako je pri nas doma, preden smo pripravljeni za odhod.  V mislih imam iskanje in hitenje in 100x preverjanje, kaj imamo in česa še nimamo, kar si boste večinoma vsi, ki imate majhne otroke, lahko zagotovo živo predstavljali, tisti brez pa verjetno ne boste vedeli, o čem govorim. Vsi tisti, ki pa imate otroke, ki so že večji, pa boste verjetno le nemo prikimali, se malček nasmehnili in sami pri sebi rekli: ”Saj hitro mine”.

istra vodnik

Mejo smo prečili na prehodu v Sečovljah in hitro smo bili v Umagu. Iskali smo primeren prostor, kjer se lahko ustavi avtobus in izkrca potnike,  ugotovili smo, da je najprimernejše parkirišče ob morju. Po zabavnem vložku s parkirnim avtomatom in večimi bankomati (priporočamo, da imate nekaj gotovine v kunah s sabo, kot mi vedno, razen tokrat), smo se podali proti centru.

Vreme je v tem času res varljivo. Močni sončni žarki lahko dodobra segrejejo ozračje, a je sapica, ki vleče z morja, še vedno hladna in prav preseka to prijetno pomladansko toploto, še posebej neposredno ob morju.

Sam stari del Umaga ima podobno zgodovino, kot večina istrskih mest. Meni pa so  istrska obmorska mesteca  prav pri srcu. V eni meni priljubljenih knjig Tomo Križnar omeni, da ljudje, ki so bili rojeni ob morju, nikoli ne bodo razumeli, kakšno svobodo ta širna voda pomeni nam, celincem, in res je tako! Še vedno me vsakič prevzame širnost, svežina in svoboda, ki jo morje izžareva. V istrskih obmorskih mestecih pa poleg morja lahko občudujemo še čudovito arhitekturo in dimamično zgodovino, zato ima vsako od teh krajev v mojem srcu posebno mesto.

obala vodenje

Sam center Umaga je relativno mali, ima odprt glavni trg, kjer kraljujeta cerkev sv. Marije in zvonik, ki je bil postavljen v 15. stoletju. Krasi ga lev z odprto knjigo, ki med drugim, ponazarja pripravljenost kraja za trgovanje z Benečani. Za zvonikom je vodnjak zavidljive velikosti, ki je nekoč predstavljal glavni vir pitne vode.

istra vodic

Sprehod po delu, ki vas s prelepimi gotskima biforama kar kliče po ogledu, vas popelje po stisnjeni, a slikoviti uličici, kjer si boste napasli oči in prispeli do mestnega obzidja. Tam lahko pot nadaljujete proti koncu rta, ali pa se lahko obrnete in zaključite svojo krožno pot po promenadi mimo mnogih restavracij. Nazaj grede smo si ogledali še cerkev sv. Roka, ki ima čudovito poslikano notranjost.

obala vodnik

Naše sanje o kosilu v kateri izmed prijetnih restavracij so se razblinile z vreščečim malčkom, ki že odlično obvlada hojo in postaja pravi mali raziskovalec, medtem ko je starejši že čisto pripravljen sedeti in počakati za mizo, če to pomeni 5 minut.

obala vodic

Vračali smo se čez mejni prehod Dragonja in čakajoč v koloni, vonjali turistično sezono, ki se že močno pozna.

Ines

Leave a Comment