Vodenje po Ljubljani

V nedeljo je bila v Trstu ponovno zasidrana ladja Aida Aura, s katero letos veliko sodelujem. Naročeno sem imel vodenje izleta v Ljubljano. Na pot z le 18 gosti smo krenili pred 9.00 uro in v Ljubljano prispeli prej kot v uri in pol, ker na srečo ni bilo zastoja med Postojno in Logatcem, kjer trenutno prenavljajo del cestišča.

Vodeni ogled mesta smo začeli na Kongresnem trgu, nadaljevali do Prešernovega trga, od tam pa čez Tromostovje do Zmajskega mostu. Pri Lutkovnem gledališču sem gostom razložil, kako lahko v prostem času z vzpenjačo obiščejo Ljubljanski grad, od tam pa smo nadaljevali do stolnice. Ob nedeljah tam poteka maša, zato njeno notranjost razložim zunaj in potem gostom rečem, naj si jo znotraj v tišini ogledajo sami. Nato smo nadaljevali ogled v smeri Mestnega trga.

Vreme je bilo kot naročeno, toplo in sončno. Nemški gostje so z zanimanjem sledili razlagi in nihče se ni odločil, da bi s prostim časom začel predčasno. Nadaljevali smo še do Čevljarskega mostu, NUK-a, Križank, cerkve Sv. Jakoba in ogled končali na Gornjem trgu. Tam je ta dan ravno potekal srednjeveški sejem. Hiše na gornjem trgu so namreč med najstarejšimi v Ljubljani in verjetno so se za to odločili, da to prireditev organizirajo ravno tam.

V prostem času sem se sprehodil tudi mimo Ribjega trga, kjer so v zadnjih mesecih prenavljali nabrežje in z veseljem ugotovil, da so z deli končali ter da je ta slikoviti predel spet prehoden.

Z gosti smo se po prostem času dobili na Prešernovem trgu in se odpravili do avtobusa, ki nas je čakal na Kongresnem trgu. Od tam smo se zapeljali še mimo parlamenta, po Prešernovi ulici in mimo ostanka zidu iz časov Emone. In nato na avtocesto v smeri proti Trstu. Gostje so bili na koncu izleta z dnevom zelo zadovoljni.

Pred časom sem imel še drugo skupinico v Ljubljani in objavljam še nekaj slik, ki so nastale ob tej priložnosti…

Kanadski gost si je v prostem času želel obiskati narodno galerijo, kamor sem ga tudi pospremil. Ko je pa tam videl moderno galerijo, si je želel obiskati tudi to. Velikodušno mi je častil vstopnici za obe galeriji.

V obeh galerijah sem bil prvič in sem se gostu za to tudi lepo zahvalil. Ta je bil sicer navdušen predvsem nad nekaj slikami v narodni galeriji. Predlagal je tudi, da bi lahko bili izleti z obiskom galerij zanimiv turističen produkt…

Leave a Comment