Zadnje potniške ladje letos

V tem obdobju so v Koper in v Trst priplule še zadnje potniške ladje letos. Sezona v Kopru je bila dobra s približno 50 dnevi z ladjo v pristanišču. To je podobna številka kot lansko leto in je tudi številka, ki se Kopru obeta naslednje leto. Najboljše je bilo leto 2011, ko je s pomočjo ladje Voyager of the Seas, dni z ladjo v pristanišču bilo približno 80.

Trst ima v primerjavi s Koprom manj dni v letu z ladjo v pristanišču. Letos je bilo takih dni približno 20 in levji delež je k temu prispevala ladja Aida Aura. Naslednje leto bo v Trstu dni z ladjo v pristanišču več, vendar bo to zato, ker bo neka Costina ladja tam zasidrana po dva dni skupaj. En dan se bodo gostje vkrcavali in izkrcavali, drugi dan pa hodili na izlete. Za nas turistične vodnike tisti prvi dan ne pomeni veliko, ker takrat ni izletov, je pa dan, ko se gostje vkrcavajo, pomemben za bližnje hotele in turistične prevoznike.

Novica, ki bo v bodoče znatno vplivala na število potniških ladij v Jadranu, pa je ta, da so v Benetkah nedavno omejili dostop največjim potniškim ladjam. Take ladje bodo v bodoče morale pristajati v bližnjem pristanišču Marghera, goste bodo morali pa od tam v Benetke peljati z avtobusi. Pred časom je bilo slišati komentarje, da bo ta sprememba dobra za Koper in Trst, češ da bodo turiste od tu vozili v Benetke, vendar se je izkazalo celo, da se je nekaj ladjarjev odločilo se izogniti kar celotnemu Jadranu.

Kraji, kamor sem zadnje čase vodil izletnike iz potniških ladij, so bili predvsem Ljubljana, Postojna in Lipica. Klasika, bi lahko rekli. Zdaj, ko se leto že bliža kraju, pa dodajam nekaj splošnih vtisov, ki sem si jih o teh krajih ustvaril letos.

Čisto vsi izleti v Ljubljano letos so bili posrečeni. Prestolnica ima ravno prav dosti zanimivosti, da se naredi voden ogled mesta v dveh urah. V prostem času po vodenju pa imajo gostje veliko izbire med restavracijami, bari, stojnicami in trgovinami s spominki, da jim medtem ni dolgčas. Veliko gostov je pohvalilo čistočo mesta in pa to, da je tako veliko področje mesta območje za pešce.

Tudi vsi izleti v Postojnsko jamo so bili posrečeni. Prav pohvaliti moram zaposlene v Postojnski jami, ki so mi letos ob več priložnostih šli na roko. V restavraciji Briljant imajo ugodno ponudbo kosil za vodnike, na blagajni ne komplicirajo, če se jim nazaj prinese kako karto, ko si je gost premislil, parkirišče za avtobuse je dobro urejeno in brezplačno, itd.

Tudi izleti v Lipico so bili posrečeni, vendar le ne tako navdušujoči kot tisti v Ljubljano in Postojno. Letos tam prenavljajo območje pred muzejem in z eno skupino sem doživel, da so nas v zameno tri četrt ure vlačili po nekih drevoredih, kjer o konjih ni bilo ne duha ne sluha. Z neko drugo skupino sem jedel v tamkajšnji restavraciji Maestoso in hrana je imela tisti znani priokus po menzi. Menim, da ima Lipica še veliko neizkoriščenega potenciala.

Dobra lastnost turizma s potniškimi ladjami je pa ta, da se da veliko reči predvideti vnaprej. Že zdaj so znani datumi kdaj in koliko potnikov približno bo naslednje leto v Kopru in Trstu in agencije, prevozniki in turistični vodniki se lahko že veliko vnaprej organizirajo za te dni. Sam sem tako že nabavil rokovnik 2015.

Leave a Comment