Živalski vrt pri Lignanu

Za tokratni družinski izlet smo si želeli obiskati živalski vrt v relativno bližnji okolici. Z malo brskanja po internetu in po nasvetih prijateljev smo se odločili, da se odpravimo v Lignano, mestece, oddaljeno dobro uro vožnje  od Izole. Krenili smo na avtocesto in se podali na nam neznan polotok v bližini. Med vožnjo smo opazovali neskončna polja in nasade, ravninski svet s posamičnimi vodovodnimi stolpi, kraje, ki so nam tako zelo blizu, a so tako zelo drugačni od naših.

lignano živalski vrt
Sledili smo dokaj dobrim označbam in prispeli do udobnega parkirišča ob živalskem vrtu Punta Verde. Po plačilu vstopnine smo se podali novim dogodivščinam naproti. Park je svoja vrata odprl leta 1979 in se danes razteza na 100.000 m2 površine med dvema bregovoma reke Tilment, v bližini mesta Lignano. V živalskem vrtu lahko vidite 150 različnih živalskih vrst in približno 1000 živali. Svoj dom so med drugimi tukaj našli črni panter, lev in levinja, samec in samica povodnega konja, ki se jima je ravno v teh dneh pridružil sinček. Mlada družinica se je prav lenobno nastavljala sončnim žarkom, naša prisotnost pa jih prav nič ni motila. Prav na začetku so nas pozdravile kamele, žirafe in surikate, najde se tudi veliko raznobarvnih ptičev, nekaj različnih opic, zebre, poskakujoči kenguruji in rigajoči osli. S svojo gibkostjo sta nas presenetila in zabavala obilna morska leva, ki sta prav elegantno čofotala v vodi in malo manj elegantno plezala po skalah ob vodi. Pri nekaterih živalskih vrstah so postavljeni aparati, kjer za 20 centov dobiš hrano, s katero jih lahko hraniš. Živalski vrt je kar dobro urejen, veliko je sence, klopi in miz, kjer si lahko odpočijete, otroci pa se lahko zabavajo na igralih, ki jih je v živalskem vrtu na pretek. Videli smo tudi nekaj lokalov in trgovin, ki pa so povečini bile zaprte, ker se prava sezona očitno še ni povsem začela.

lev

lignano zoo

morski lev
V živalskem vrtu smo preživeli lepe štiri ure, nato pa smo se odločili, da se sprehodimo še po bližnjem Lignanu Sabbiadoru. Po krajši vožnji z avtom smo parkirali na enem izmed (še) praznih parkirišč, potem pa smo se skozi mesto odpravili do plaže. Lignano Sabbiadoro je novejše mesto, kamor so se prvi prebivalci naselili šele v tridesetih letih 20. stoletja, prej pa je območje bilo koriščeno zgolj v počitniške namene. Prvotno je bilo mesto imenovano samo Lignano, leta 1935 pa so temu dodali še Sabbiadoro, kar pomeni zlata mivka, s tem pa so prispevali k prepoznavnosti v turizmu.

Lignano
Med kratkim sprehodom po mestu nam je postalo jasno, da zlati časi tega območja še niso minili. Še vedno se na veliko gradi, stavbe imajo bleščeče fasade in notranjosti, veliko je restavracij, barov in prestižnih trgovin, je pa res, da je nekatere stavbe in nekaj infrastrukture že načel zob časa. Nad delom fantastične plaže se razprostira t.i. Terasa na morju, stavba, odprta leta 1972, kjer se nahaja veliko trgovin in barov. Plaža je tudi v muhastem aprilskem vremenu izgledala odlično, kilometri mehke mivke in nešteto pisanih senčnikov pa so nas nemo vabili, naj se vrnemo poleti, ko območje zaživi v vsej svoji pompoznosti.

Leave a Comment